Osmica opet od Vijeća ministara traži 120.000 KM za čašćavanje

Indikativno je da se u traženje još novca iz budžeta ide baš u desetom mjesecu, pred kraj godine i u vrijeme kad je Agencija bez parlamentarnog nadzora, kaže Kožul.

Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, ponovo je uputio inicijativu Vijeću ministara za izmjenu Pravilnika o korištenju sredstava za reprezentaciju. Ovu inicijativu Vijeće ministara odbilo je na prošloj sjednici, a tada je Mehmedagić tražio da se u Pravilniku izmijeni stav koji dopušta da na čašćavanje gostiju, umjesto sada dozvoljenih 60.000 KM, potroši 120.000 maraka!

 Posebna analiza

Uduplavanje troškova direktor OSA-e pokušao je pravdati “pojačanom saradnjom s domaćim i međunarodnim institucijama”. Neizvjesno je kako će Vijeće ministara glasati u utorak o Mehmedagićevom obnovljenom zahtjevu, ali je činjenica da je u ovom slučaju prekršen Zakon o OSA-i.  

Taj zakon, naime, jasno i striktno propisuje da je razmatranje i usvajanje izvještaja generalnog direktora o radu i troškovima Agencije, uz posebno analiziranje načina trošenja budžetskih sredstava, nadležnost, prije svega, Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e Parlamenta BiH. Ta komisija, koja je u blokadi od jula prošle godine, nije se izjašnjavala o Mehmedagićevem zahtjevu za novim posezanjem u budžet.

  • Kožul: Smatram da to nije u skladu sa zakonom

    Kožul: Smatram da to nije u skladu sa zakonom

Predrag Kožul (HDZ BiH), poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i član te komisije, kaže za “Avaz” da nije u redu da OSA pred kraj godine i u predizbornom periodu traži dodatni novac. On je za “Avaz” podsjetio da su članovi te komisije uložili napore da u novembru prošle godine održe sjednicu Komisije i daju saglasnost na budžet OSA-e za ovu godinu u iznosu od skoro 35 miliona KM.

- I to smo učinili da ne dovedemo rad ove agencije u pitanje. Sada je indikativno da se u traženje još novca iz budžeta ide baš u desetom mjesecu, pred kraj godine i u vrijeme kad je Agencija bez parlamentarnog nadzora. Smatram da je to protivno zakonu i iskreno se nadam da će u Vijeću ministara odbiti taj zahtjev - kazao je Kožul.

  • Faksimil člana 19. Zakona o OSA-i: Jasna obaveza direktora OSA-e da podnosi izvještaj o troškovima Komisiji

    Faksimil člana 19. Zakona o OSA-i: Jasna obaveza direktora OSA-e da podnosi izvještaj o troškovima Komisiji

Svima je jasno da, nakon smjene Nikole Špirića s čela Komisije u julu prošle godine, nije bilo nikakvih smetnji da se imenuje novi predsjedavajući. No, članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović (SDA) i Mladen Bosić (SDS), kako je nedavno na sjednici izjavila Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg tog doma, nikada nisu dali saglasnost na njene prijedloge da se tačka o OSA-i uvrsti u dnevni red jedne od sjednice tog doma. Ni Bosić ni Džaferović, u čijem je prisustvu Krišto to izrekla, nisu je demantirali.


Prema Zakonu o OSA-i, dužnost generalnog direktora Agencije je da parlamentarnoj Komisiji za nadzor nad radom OSA-e podnosi izvještaj o načinu trošenja budžetskih i raspoloživih sredstava, što Mehmedagić nije učinio.