OsnaŽENE za promjene- „Gdje su žene u bh. društvu?”

asd
Organizacija Glas žene Bihać i Fondacija CURE Sarajevo uz podršku uz podršku Fondacija HBS Bosna i Hercegovina održala je 15.11.2021. u 17:00 u Hotel Paviljon, Aleja Alije Izetbegovića, Bihać javnu diskusiju /druženje – Gdje su OsnaŽENE u BH.

Cilj javne diskusije je doprinjeti većoj vidljivosti i jačanju kapaciteta žena –  budućih kandidatkinja za aktivno djelovanje na političkoj sceni BiH kao i prava na slobodu žena da odlučuju i učestvuju na izborima. Ovo je  prostor i vrijeme  kada želimo čuti mišljenja  žena koje su  bile kandidatkinje  na prošlim Lokalnim Izborima 2020 i građana/ki Bihaća. Zašto  treba aktivnija politička uključenost žena. Kakav je odnos građanki  spram ustavnih promjena, prijedloga za izmjene izbornog zakona....
 
Govornici/e na ovom panelu bile su:  Jadranka Miličević, Denija Hidić aktivistkinja Fondacije CURE, Enisa Raković, aktivistkinja Organizacija „Glas žene“ i  žene koje su sudjelovale kao kandidatkinje  na prošlim Lokalnim Izborima 2020.  za Općinsko vijeće Bihaća.
 
Sa učesnicama ženama kandidatkinjama i izbranim vijećnicama razgovarale smo o tome  da je  Bihaću od 30 vijećnika 7 žena (više nego na izborima 2014  kada je bilo izabrano 5 vijećnica) –  šta mislimo da je razlog?
 
Tokom diskusije čule smo i negativna i pozitivna iskustva žena kandidatkinja na izborima, kao od ranije poznate prepreke i poteškoće sa kojima se suočavaju tokom kampanje. Neke od njih smatraju da je ključ uspjeha u kampanjama izgrađen odnos povjerenja građana kroz prethodni rad za zajednicu, odgovoran pristup kod bavljenja politikom, transparentan rad, orjentiranost prema potrebama građana, politička opcija kojoj pripadaju i drugo . Osim toga upoznate smo sa nekoliko incijativa koje žene kandidatkinje pokreću u svojim zakondavnim tijelima i za koje su se usješno izborile.
 
Organizacija Glas žene Bihać i Fondacija CURE nastavit će u budućnosti raditi sa ženama kandidatkinjama i njihovom osnaživanju,kao i podršci u ostvarivanju uspjeha izbornim kampanjama koje nam dolaze.

Image
g