Osnovci sa Ilidže posjetili sinagogu u Sarajevu, ali je dio roditelja zabranio ulazak svojoj djeci

.
Hazan sarajevske sinagoge Igor Kožemjakin je sa javnosti podijelio jednu neprijatnu scenu od danas kada je u posjetu ovom vjerskom objektu došla grupa učenika, ali je dio njih ostao ispred jer im roditelji nisu dozvolili da uđu.

 

Naime, učenici petog razreda Desete osnovne škole Ilidža su danas bili u posjeti vjerskim i kulturnim objektima u Sarajevu, tačnije Starom Gradu, što uključuje džamije, crkve i sinagoge te muzeje i pozorišta, međutim nisu svi učenici željeli ili smjeli posjetiti sve planirane lokacije.

Uprkos volji škole da učenike upoznaju sa multikulturalnosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine, jedan dio njih je ostao ispred sinagoge s obzirom na to da nisu imali dozvolu roditelja da posjete ovaj vjerski objekat.

"Danas su u posjetu našoj sinagogi bili učenici Desete osnovne škole Ilidža. Određen broj djece nije ušao u sinagogu jer nisu imali dozvolu roditelja. Tužno i žalosno", prokomentarisao je to Kožemjakin

Direktor te škole Refik Dacić je za Klix.ba potvrdio da je danas održan izlet za učenike te škole, a s ciljem njihovog upoznavanja sa kulturnih, historijskim i vjerskim objektima u gradu.

Potvrdio je i da su posjetili sinagogu te da jedan dio učenika nije ušao u objekat, a da oni u tom slučaju nisu mogli reagovati s obzirom na to da navedena djeca nisu dobila odobrenje roditelja da posjete sinagogu.

"Mi imamo 600 učenika i oni posjećuju sve kulturne, historijske, vjerske objekte i nikada tu nemamo problema. Da li će pojedinac zabraniti svom djetetu da ide u crkvu, džamiju, pozorište, kino na to mi ne možemo utjecati, ali politika škole je da se veličaju multikulturalnost našeg grada, države, zato sto ih i poslali", rekao je Dacić.

Istaknuo je da za svaku posjetu moraju dobiti pisanu saglasnost od roditelja, ali da je to izostalo u nekoliko slučajeva. No, smatra da akcenat ni ne treba biti na tome, nego na onome što je dobro urađeno.

"Mi djecu odgajamo u duhu multikulturalniosti, ali na pojedince ne možemo da utječemo. Posljednji bih bio koji bi podržao tako nešto, ali ne možemo utjecati na roditelje", kazao je direktor škole za Klix.ba.