Jedna osoba zaražena morbilom može zaraziti od 12 do 18 nevakcinisanih osoba

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica javnosti je dao važne preporuke i informacije u vezi sa širenjem infekcije morbila uz naglasak da se epidemija morbila pojavila zbog antivakcinalnih pokreta.

U Federaciji BiH posljednjih godina registrovan je pad obuhvata pokrivenosti vakcinacijom i pored svih napora koji se ulažu da bi provakcinisanost dostigla potreban procenat, a vakcinacija svoj cilj. 

Posljedica toga je da se u Kantonu Sarajevo trenutno bilježi značajnije povećanje broja oboljelih od morbila (ospica i krzamaka), a s obzirom na visoku infektivnost virusa, te nedovoljnu provakcinisanost, očekuje se širenje infekcije i mogućnost pojave epidemije i u drugim kantonima FBiH i ostatku države.

Dugi niz godina, do devedesetih godina prošlog vijeka, nismo imali epidemije morbila zbog provakcinisanosti djece u visokom procentu (iznad 95 posto). Nakon devedesetih, svjedoci smo većih ili manjih epidemija  koje zahvataju našu državu, podaci su Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

U epidemiji morbila 2014./2015. godine registrovano je više od 5.100 oboljelih, a 553 osobe su hospitalizovane, kako prenosi Klix.ba.

"Aktivnosti antivakcinalnih pokreta uglavnom na društvenim mrežama doveli su do nepovjerenje roditelja u vakcinaciju i pada obuhvata vakcinacije predstavljajući rizik za prijenos uzročnika među osjetljivom populacijom, te ponovnim javljanjem epidemijskog oblika bolesti, kažu u INZ-u. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) jedna od deset stvari koje najviše ugrožavaju zdravstveni sistem su protivnici vakcinacije", kazali su iz zeničkog instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

U 2016. godini u ZDK je provakcinisanost s prvom dozom MRP vakcije (morbili, rubela, zauške) iznosila 67 posto, a u 2017. godini 61 te u 2018. godini 63 posto.

"Pokrivenost s drugom dozom MRP vakcine u 6. godini života iznosila je 2016. godine 85 posto, 2017. godine 75 i 2018. godine 77 posto", dodali su iz INZ.

Samo primanje vakcina po preporučenom kalendaru kod najvećeg broja djece proizvodi potpunu zaštitu. Međutim, postoji i određeni broj djece koji neće razviti dovoljno snažnu zaštitu te su i oni pod rizikom ukoliko su izloženi uzročniku.

"Ova djeca kao i najosjetljivija populacija kao što su dojenčad, trudnice, imunokompromitovane osobe i djeca s trajnim medicinskim kontraindikacijama štite se kolektivnim imunitetom. Jedna zaražena osoba virusom morbila može zaraziti 12 do 18 drugih nezaštićenih osoba, pa samim tim procenat obuhvata imunizacijom na morbile mora biti 95 posto i viši da bi postigli efekat kolektivnog imuniteta", kazala je Sanela Bećić, epidemiolog INZ-a.

Na kraju je važno naglasiti da je vakcinacija u BiH zakonska obaveza za roditelje i zdravstvene radnike zbog čega iz INZ-a pozivaju sve roditelje, koji nisu ispoštovali Naredbu o obaveznim imunizacijama, da vakcinišu djecu u cilju sprečavanja širenja infekcije među osjetljivom populacijom i pojavu epidemijske forme bolesti.