Ruski ambasador pri UN-u: Oštro se protivimo prijemu BiH u NATO-u

"Bosanski Srbi imaju principijelan stav da ne smije biti bilo kakvih linija podjele između Republike Srpske i Srbije“, kazao je Nebenzia.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama (UN) Vasilij Nebenzia izjavio je da se ova zemlja oštro protivi prijemu Bosne i Hercegovine u NATO.

„Protivimo se ovom kursu po kojem se BiH pokušava uvuću u NATO. To bi samo pogoršalo kontradiktornosti koje postoje u toj zemlji. U ovom slučaju ne može biti konsenzusa kakav je zamišljen potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bosanski Srbi imaju principijelan stav da ne smije biti bilo kakvih linija podjele između Republike Srpske i Srbije“, kazao je Nebenzia.

On je dodao da je Rusija posvećena održivom razvoju BiH, ali da ni pod kojim okolnostima neće biti uvučeni u priču o BiH u NATO-u.

„To nisu naša posla, a nisu ni vaša posla. O tome treba da odlučuje narod u BiH“, rekao je Nebenzia obraćajući se predstavnicima zapadnih zemalja, prenosi Tass.

Podsjećamo, jučer je o Bosni i Hercegovini u UN-u govorio i visoki predstavnik Valentin Inzko

Austrijski diplomata je izrazio  žaljenje što nije provedena presuda Suda za ljudska prava Sejdić – Finci, koja se odnosi na diskriminaciju manjina u učešću na izborima.

Naveo je i da je Narodna skupština RS-a odbacila Izvještaj o Srebrenici, u kojem se priznaje učešće vojske i policijskih snaga tog entiteta u genocidu. Rekao je da je taj izvještaj bio ključni korak prema pomirenju zasnovan na konceptu pojedinca, a ne kolektivne krivice.

Kritizirao je i istupe novoizabranog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, za koga je rekao da i dalje negira državu Bosnu i Hercegovinu, poziva na otcjepljenje Republike Srpske i ujedinjenje sa Srbijom.

Izjavio je i da je Željko Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine po istim pravilima koja su vrijedila na prošlim izborima.