Osumnjičeni za pokušaj ubistva Živkovića već je iza rešetaka: Hapšen zbog pljački i pucnjava

.
Jasmin Hasić danas će u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) biti ispitan u svojstvu osumnjičenog za pokušaj ubistva Mateja Živković, zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH. Hasić se, inače, nalazi na izdržavanju kazne i od ranije je poznat policijskim organima.

 

Hasić je od ranije poznat u krivičnim dosjeima, a dovodi se u vezu sa izvršenjem raznih krivičnih djela. Od razbojništva, pokušaja ubistva, krađe i slično.

Prije osam godina, u sarajevskom naselju Širokača, Hasić je učestvovao u pljački jedne prodavnice i tom prilikom tada je pucao u pripadnika Specijalne policijske jedinice koji je tada bio angažovan kao zaštitar jedne kompanije.

Hasić je u tom vatrenom okršaju zadobio teške tjelesne povrede.

Potom, 2019. godine, Hasić je također bio jedan od učesnika u pljački jedne banke na području Općine Novo Sarajevo. Hasić i Ahmed Bajić su tada osumnjičeni da su banku u ulici Azize Šaćirbegović opljačkali uz prijetnju oružjem.

Godinu kasnije, tačnije 2020. godine, Hasić, zajedno sa Alenom Lulićem i Erminom Rašidovićem uhapšen je zbog osnova sumnje da su na području Istočnog Sarajeva i Vraca remetili javni red i mir i ulicama šetali sa fantomkama na glavi i sa pancirima.

Inače, pokušaj ubistva Živkovića, zbog kojeg SIPA danas pretresa, odigrao se u martu 2022. godine na području sarajevskog naselja Dobrinja. Živković, inače zamjenik predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, tada je ranjen sa više metaka. Današnja akcija provodi se na ukupno 11 lokacija na području Kantona Sarajevo, a osim Hasića, bit će ispitano još osoba ali u svojstvu svjedoka

O samoj akciji, iz SIPA-e je saopćeno da će više informacija biti poznato naknadno.