Otac dječaka koji je pucao u školi u Lukavcu pod istragom, tužilaštvo traži pritvor

lukavac
Tužilaštvo TK je jutros Općinskom sudu Lukavac stavilo prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za oca dječaka iz Lukavca koji je u srijedu pucao u nastavnika u Osnovnoj školi "Lukavac Grad".

 

On je osumnjičen za krivično djelo zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika iz Krivicnog zakona FBiH, i za krivično djelo iz člana 72 i 73 Zakona o oružju i municiji TK (Neovlašteno nabavljanje, držanje i prodaja oružja i bitnih dijelova za oružje).

Protiv osumnjičenog je otvorena istraga te ga je postupajući tužilac sinoć ispitao u vezi sa krivičnim djelima koji mu se stavljaju na teret.

Podsjetimo, pištolj iz kojeg je 13-godišnjak pucao, kako istraga dosad upućuje, pripadao je njegovom preminulom djedu, a dječakov otac ga po proceduri nije predao policiji.

Policija se u ovom slučaju alarmirala tek nakon tragedije, kada su obavili pretres kuće po nalogu suda i tužilaštva te su također uhapsili i dječakovog oca.

Prema Krivičnom zakonu FBiH, ovaj maloljetnik ne može krivično odgovarati za učinjeno. Kako su ranije pojasnili iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, zakonske odredbe nalažu da cjelokupan događaj mora biti dokumentovan, a sve nadležne institucije svoje izvještaje će dostaviti tužilaštvu.