Velika Kladuša: Otac ga želi mrtvog, majka jedva čeka da ga zagrli (VIDEO)

Sud BiH dozvolio je majci i bratu Ibre Ćufurovića, povratnika sa sirijskog ratišta, posjetu u pritvorskoj jedinici. Bit će to Ibri prvi put nakon 2015. godine da vidi članove svoje porodice.

Oca Šefika sirijski odmetnik Ibro, ali i ostatak familije, ne zanimaju. U zavadi je sa svima. Reporteri “Avaza” bili su tim povodom u posjeti u Velikoj Kladuši, u mjestu Donja Slapnica, u Ibrinoj porodičnoj kući. Tu sada bez struje u trošnoj kući neuređenog dvorišta živi sam otac Šefik.

Pravne borbe

Vodi pravne borbe sa svima. Sa zločincem Fikretom Abdićem, “Agrokomercom”, sad već bivšom suprugom Zekijom, Ibrinom majkom... Komšije ga stalno viđaju s hrpom papira ispod pazuha.

"- Šta imam ja s Ibrom? Ja s teroristima nemam ništa niti imam šta razgovarati. Kriva je njegova majka, moja žena, s kojom se nikad nisam vjenčao, što je otišao u Siriju. Ona je to krila od mene. I kriv je Bilal Bosnić. On ga je vrbovao" - ogorčeno govori Šefik Ćufurović.

O Ibri kaže da je bio dobro dijete i dobar učenik u školi dok nije upoznao Bilala i preko noći postao neko drugi.
 
"- Počeo je meni govoriti da sam nevjernik, da sam ćafir, da ću gorjeti u džehenemu, da moram ići u džamiju. Ali, tog dana kad je otišao u Siriju i kad se javio svom bratu, shvatio sam da je njegova mati sve to znala. I sve su krili od mene" – govori Šefik.

Ponovio je da se njegovom sinu i njemu sličnima nema šta suditi.

"- Išao je da ubija nevine ljude. Po kratkom postupku, smrtna kazna i nema tu priče" - dodaje on.


S druge strane, Ibrina majka Zekija i brat Ernad kažu da je za sve kriv Šefik. Oni već neko vrijeme ne žive sa Šefikom. Kažu da ih je istjerao iz porodične kuće. Danas žive u mjestu Podzvizd, u kući gazde kod kojeg Ernad radi. A Ernad obrađuje drvo, siječe šumu. Težak posao.

"- Nisam nešto učen čovjek, ali da se ja pitam, ja bih mog brata Ibru pustio na slobodu, a našeg ćaću bih poslao u zatvor i onog Bilala (Bosnića, op. a.)" - govori Ernad dok sjedimo ispred kuće.

Majka Zekija skuplja snagu da izađe. Nije znala da im je Sud dozvolio posjetu Ibri.

"- Jedva čekam da vidim svoje dijete, da ga zagrlim. To je moj sin, moje dijete" - govori Zekija.

Sve laže 

Ona optužuje Šefika da ih je maltretirao i da sve laže.

"- Neće da čuje za Ibru, kakav je to otac? Ja jedva čekam da zagrlim i svoje unuče, malog Jahiju i snahu Aminu (Ibrina supruga i sin, još u Siriji, op. a.)" - dodaje Zekija.

Ističe da je Ibro doslovno bježao od kuće.

"- Šefik bi nam sve psovao kad djeca počnu da klanjaju. Nije dao" - dodaje na kraju Zekija. 

Prepoznao bratov glas i poslao mu 300 maraka 

Ernad nam priča da ga je prije nekoliko dana prvi put telefonom nazvao brat Ibro.  

"- Nije se htio predstaviti, ali bih ja njegov glas prepoznao među milion glasova. Čuli smo se. Kratko. Poslije toga sam mu uplatio 300 maraka, da ima. Onda mi je njegov advokat pričao kako je to puno i kako mu je Ibro rekao da zna kako težak posao radim. Ali, ja ću njemu slati dok budem mogao" – kaže brat.