Otac milioner u Hercegovini, sin u Hrvatskoj tražio i dobio stipendiju za socijalne slučajeve

.

Iz Ministarstva su potvrdili da je, nakon ustanovljenog slučaja, Tomislav Kovačević novac primljen od stipendije morao vratiti.

 Ivan Kovačević je bosansko-hercegovački poduzetnik, usko povezan s lokalnom politikom, a ima i velik utjecaj na lokalnu zajednicu. Njegov sin Tomislav ima dvojno državljanstvo i studira saobraćaj u Zagrebu, a ove se godine prijavio za stipendiju u Hrvatskoj, i to ni više ni manje nego kao socio-ekonomski slučaj. Otkriven je, a novac je morao vratiti, što su Indexu potvrdili iz Ministarstva nauke i obrazovanja.

Tomislava Kovačevića razotkrili su nedavno novinari portala Hercegovina info, koji su među objavljenim rezultatima dodjele stipendija u Hrvatskoj pronašli i njegovo ime. Njegov djed, otac i stric su dugogodišnji poduzetnici, a posjeduju nekoliko kompanija.

Unatoč tome, Tomislav je ostvario uvjete za stipendiju u kojoj je jedan od glavnih uvjeta da prihodi u domaćinstvu ne prelaze 289.16 eura. Ministarstvo nauke i obrazovanja potvrdilo je Indexu da je Kovačević devet mjeseci primao stipendiju te mu je sveukupno isplaćeno 1800 eura.

Kako je uopće došlo do toga?

Iz Ministarstva nauke i obrazovanja objašnjavaju da se Kovačević na stipendiju prijavio kao hrvatski državljanin s prebivalištem u Hrvatskoj te da u tom trenutku nisu imali saznanja niti mogućnosti saznati ima li i drugo državljanstvo i prebivalište izvan Hrvatske.

“Prilikom prijave na Konkurs student je popunio Izjavu o članovima domaćinstva u sklopu elektroničkog obrasca za prijavu i to unosom OIB-a svakog člana domaćinstva te su se podatci automatski preuzeli iz službenih evidencija tijela državne uprave za studenta i članove domaćinstva koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Budući da svi članovi koje je naveo u Izjavi o članovima domaćinstva imaju hrvatsko državljanstvo te imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo nauke i obrazovanja je preuzelo godišnje prihode ostvarene u prethodnoj godini svih članova domaćinstva (uključujući studenta) iz službenih evidencija Porezne uprave Republike Hrvatske", kazali su iz Ministarstva.

Oca, koji je bogati poduzetnik, nije prijavio kao člana domaćinstva

"S obzirom na to da u Izjavi o članovima domaćinstva student nije prijavio oca kao člana domaćinstva niti unio njegov OIB, nije bilo moguće izvršiti preuzimanje podataka iz službenih evidencija tijela državne uprave (prebivalište i podatke o ukupno ostvarenim prihodima).

Iz Ministarstva su potvrdili da je, nakon ustanovljenog slučaja, Tomislav Kovačević novac primljen od stipendije morao vratiti.

Otac Ivan Kovačević jedan je od najutjecajnijih Hercegovaca, piše Hercegovina.info. Kao vlasnik autoprevozničke kompanije koja posjeduje 40 autobusa, uložio je milione u autobusku stanicu u Livnu i Tomislavgradu, a nerijetko sarađuje s lokalnom politikom.

Portal Hercegovina.info navodi da Kovačevići posjeduju i kompaniju koja se bavi PVC stolarijom, od koje godišnje uprihode preko milion maraka. Pišu i da je Kovačević vlasnik kafića u Tomislavgradu i građevinske firme u Hrvatskoj, prijavljene u Sesvetama.