Otišlo još pet ljekara: Zbog samovolje dr. Izetbegović ostajemo bez stručnjaka

Sebija Izetbegovic
SARAJEVO - Niti jedna inspekcija ne smije ući na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, to je odavno jasno svima, pa sve priče i nerazjašnjenje okolnosti koje se dese na KCUS-u ostanu na medijskim zapisima i s druge strane na odbrani Sebije Izetbegović kako su to spinovi politički obojenih medija.

Jednostavnom  analizom pisanja o dešavanjima na KCUS-u lako je utvrditi ko je i na osnovu čijih tvrdnji pisao o užasima na KCUS-u, i da nema govora o političkim motivima. Sve se na kraju ispostavilo kao istina, iako press služba KCUS-a odgovara samo probranim medijima.

Posljednja priča koja dolazi s KCUS-a nažalost po građane BiH i glavnog grada kazuju da je pet ljekara napustilo ovu ustanovu. Jedan je razlog neslaganje s rukovođenjem Izetbegović i kako se navodi na društvenim mrežama terora koji provodi. 

„Pored prim.dr. Asje Prohić samo u ovom mjesecu bez posla je ostalo još pet vrhunskih stručnjaka. Sve ih je terorom otjerala Izetbegovićka. Dok oboljele od Covida-19 liječe dermatolozi na Dermatologiji a Infektivna Klinika sa 90 ležaja najopremljenija u regionu zjapi prazna Izetbegović otpušta, progoni, teroriše i prisiljava najbolje stručnjake da napuštaju Klinički centar“, navode dobro upućeni izvori.

Tako su KCUS napustili ili su otpušteni dr. Alimanović Emina, dr. Alimanović Ilda, dr. Berina Kapetanović, dr. Rusmir Arslanagić, te prim. Dr. Asja Prohić.

Korona nije uozbiljila rukovodstvo KCUS-a. Sjetimo se početka pandemije i straha da će naš zdravstveni sistem pasti u kolaps, jer posljednjih godina veliki broj ljekara je otišao iz zemlje, a isto tako na desetine uglednih stručnjaka je napustilo ili dobilo otkaz u najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Pojedinačni istupi hrabrih ljekara govorili su da bi praksa odlaska s KCUS-a mogla imati nesagledive posljedice po zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini. Ljekarska komora nikada nije stala na stranu esnafa kojeg predstavlja, a nakon što je njome ovladala upravo Izetbegović.