Otkaz novinaru zbog teksta o migracijama: BiH deportacijska zona Evrope za migrante

lipa
- Novinar Kurira Denis Miskić našao se pod strahovitim pritiskom ministarstva, da bi na kraju i ostao bez posla, a sve zbog iznošenja istine o Lipi, kazao nam je Rosandić

 

U Beču se sutra nastavlja suđenje po tužbi austrijskog ICMPD-a, koji je realizirao sredstva za pomoć migrantskoj krizi u BiH, a protiv Petra Rosandića i organizacije SOS Balkanroute, koji je razotkrio namjere da se u kampu Lipa izgradi zatvor za migrante.

Javnost u Austriji, kao i opozicione stranke, iskoristili su ovaj momenat da oštro kritikuju svoju vlast, a sve zbog konotacija kako Evropa i Austrija konkretno žele BiH pretvoriti u neku vrstu Guantanama za migrante, gdje bi se sami rješavali neželjenih ili problematičnih izbjeglica. Tu se pojavio problem, prije svega, zaštite ljudskih prava osoba u pokretu, a zatim i transparentnosti utroška javnih sredstava. Kako nam je kazao Petar Rosandić, skoro se pojavio novi problem, a to je sloboda govora u Austriji.

- Novinar Kurira Denis Miskić našao se pod strahovitim pritiskom ministarstva, da bi na kraju i ostao bez posla, a sve zbog iznošenja istine o Lipi, kazao nam je Rosandić.

Na Lipi taj detencijski centar za migrante nikada nije zaživio upravo zbog ovog spora.

- Evo, sad je to stiglo i do Ministarstva sigurnosti BiH, možemo nagađati, ali vjerovatno je to pritiskom iz Beča, sve ono što je ranije objavljivano na njihovim službenim stranicama, a što je dokazivalo cilj da BiH treba da postane evropska zona za deportacije, počelo je da se briše, kazao nam je Rosandić, navodeći primjere nestajućih dijelova članaka još iz perioda kada je Selmo Cikotić bio ministar sigurnosti.