Otkrivamo: Šta piše u sporazumu USAID-a i Vijeća ministara koji je naljutio Dodika

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o grant sredstvima za razvojne ciljeve između SAD-a putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Bosne i Hercegovine, putem Agencije za javne nabavke BiH. Riječ je o grantu vrijednom osam miliona američkih dolara, koji će USAID usmjeriti za unapređivanje kapaciteta Agencije za javne nabavke BiH radi provođenja transparentnijih procedura javnih nabavki.

Kako su naveli iz Vijeća ministara, sredstva će biti usmjerena i na jačanje ključnih procesa za sprečavanje korupcije u institucijama te na povećanje nadzora i provođenje antikorupcijskih aktivnosti u BiH.

Predloženi sporazum sa USAID-om bio je povod predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku da jučer održi vanrednu press konferenciju. Dodik je novinarima rekao kako sporazum Vijeća ministara BiH i USAID-a ima skrivene namjere.

- Uspostavljena je nova praksa da Vijeće ministara prihvata implementaciju osam miliona dolara posredstvom nevladinih organizacija, a bez saglasnosti entiteta. To je urušavanje ustavnog poretka, što se nije moglo do sada dešavati - izjavio je Dodik.

Predsjednik RS-a smatra kako će novac biti dodijeljen organizacijama u kojima nema transparentnosti te da predviđeni način dodjele tih sredstava predstavlja "direktno miješanje u izborni proces". Ovaj vid podrške USAID-a Dodik vidi i kao pokušaj suzbijanja ruskog utjecaja u BiH.

Prema prijedlogu sporazuma koji je u posjedu Faktora, Dodik je u pravu kada kaže da se nigdje ne navodi kome će konkretno biti dodijeljen novac. Korisnik granta je Agencija za javne nabavke, međutim, u Aneksu 1 sporazuma se navodi da Agencija neće biti ta koja će primiti sredstva u iznosu osam miliona američkih dolara.

- Molimo da notirate da Agencija za javne nabavke neće primiti sredstva u iznosu osam miliona američkih dolara po ovom sporazumu.  Sredstva po ovom sporazumu će biti obezbijeđena implementatorima koje odabere USAID prema USAID-ovim propisima i procedurama za nabavke. Na osnovu uzajamnog sporazuma i prema USAID-ovim procedurama, Agencija za javne nabavke može u budućnosti biti izabrana za implementatora – navodi se u prijedlogu sporazuma koji bi trebali parafirati ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i Peter Duffy, direktor misije USAID-a za Bosnu i Hercegovinu.

Sporazumom je predviđeno da će USAID odabrati jednog ili više implementatora za planirane aktivnosti.

- Takvi sporazumi mogu uključivati grantove, sporazume o saradnji i ugovore. Partneri za implementaciju mogu biti iz lokalne, američke, međunarodne ili multinacionalne, vladine ili nevladine organizacija ili pojedinci. USAID će izabrati implementatore u skladu sa pravilima i politikama USAID-a – stoji u tekstu.

U Članu 6. koji definira posebne odredbe Sporazuma, navodi se:  

- Korisnik granta, u saradnji s odgovarajućim ministarstvima i uredima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, se ovim slaže i pristaje da izda, obnovi i/ili besplatno i pravovremeno produži sve službene dozvole, vize, izuzeća i sve ostale dozvole (uključujući sve saglasnosti koje se mogu povremeno zahtijevati kako bi se osigurao puni pristup informacijama, projektnim mjestima i relevantnim uredima) koje se primjenjuju za osobe (kao što je definisano u nastavku), a koje obavljaju djelatnosti koje se finansira USAID u okviru ovog Sporazuma (generalno, sve "potrebne dokumente"). Za potrebe ove odredbe, osobe na koje se odnosi ova odredba definišu se kao: zaposlenici i konsultanti angažovani od strane bilo kojeg ugovarača, Korisnika granta i drugih organizacija zaduženih za provođenje aktivnosti koje finansira USAID u okviru ovog Sporazuma i (ii) članovi domaćinstava tih uposlenika i konsultanta. Svaka obnova ili produženje tako tražene dokumentacije koja se traži ili bude tražena za uposlenike, konsultante i zavisne članove njihovih porodica kako bi legalno boravili u Bosni iHercegovni i poduzimali aktivnosti predviđene i finansirane u okviru ovog Sporazuma će takođe biti besplatna.

Endemska korupcija prijeti skoro svakom aspektu Reformske agende BiH i njenim izgledima za integraciju u EU - piše u obrazloženju sporazuma za borbu protiv korupcije. 

- Uprkos brojnim reformama, strateškim dokumentima i inicijativama i snažnom angažovanju međunarodne zajednice, korupcija u BiH ostaje jedan od najvećih izazova za ekonomski rast i stabilnost zemlje. Korupcija se uporno nalazi na vrhu liste problema sa kojima se suočava zemlja, a koje su identificirali građani. Rezultati Indeksa percepcije korupcije koje objavljuje Transparency International (TI) se konstantno pogoršavaju od 2012. godine, a BiH se sada nalazi na 83. mjestu od ukupno 176 zemalja, što spada među najniže rezultate u Evropi - stoji u aneksu sporazuma.

Dodaje se i da "novo istraživanje o nasilnom ekstremizmu u BiH čak ukazuje na to da je nezadovoljstvo građana po pitanju korupcije glavni razlog zbog kojeg se neki mladi okreću prema radikalnim grupama."

Kako ističu američki partneri, pomoć USAID-a će omogućiti da se više antikorupcijskih procesa usvoji i ugradi u ciljanim institucijama.

- Ova dodatna, institucionalna dobit će postaviti solidnu osnovu za dugoročne promjene. Kada ovo kažemo, ne očekuje se da će se tokom kratkog perioda vidjeti velike promjene u javnim institucijama, a takođe je malo vjerovatno da će se te visoko tehničke promjene odraziti na ocjenu percepcije korupcije jer javnost neće mnogo znati o njima ili razumjeti ih – piše u prijedlogu sporazuma.

Jedan od ciljeva je nadzor i izvršenje sporazuma.

- Nadzor će uključivati rad putem civilnog društva i medijskih grupa kako bi nadgledali institucije i javni službenici, identificirala i objavljivala kršenja i izgradio javni pritisak za krivično gonjenje – navodi se.

Okvirni datum završetka planiranih aktivnosti obuhvaćenih sporazumom je 30. septembar 2024. godine.