Otkriven aparat koji je puštao smrtonosni plin: “Ugrađen par dana prije tragedije”

Hrvatsku javnost šokirao je slučaj trovanja ugljen monoksidom na jedrilici kod Hvara. Zbog tragedije u kojoj je smrtno stradao jedan Talijan, a dvoje djece su i dalje u komi i na aparatima, uhapšeni su su vlasnik i kapetan broda.

Kako je objavila policija, uhapšeni su jer su u strojarnicu broda ugradili agregat iz kojeg je curio otrovan plin, prenosi Fokus.

Danas ujutro su odvedeni pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Pušteni su da se brane sa slobode jer nije bilo elemenata za određivanje pritvora.

Ugradili agregat samo par dana prije tragedije

Policija navodi kako postoji osnovana sumnja da su njih dvojica protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja 8. avgusta 2019., samo nekoliko dana prije tragedije kod Hvara, ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte. Zbog njegovog rada došlo je do isticanja otrovnih plinova u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina, i posljedično trovanja putnika, navela je policija.

Sudski vještak: Ovo se apsolutno nije smjelo dogoditi

Tragediju kod Hvara za HRT je komentirao i ovlašteni sudski vještak dipl. ing. Petar Pečur, koji navodi kako se u brod nije smjelo ništa ugrađivati bez znanja i odobrenja Hrvatskog registra brodova i Lučke kapetanije.

“Apsolutno se to nije smjelo dogoditi. Komercijalni pritisak i zarada ne bi smijeli biti faktor primarni. Sigurnost mora biti prije svega”, rekao je Pečur.

“Ovakvi slučajevi su česti”

Kaže kako su ovakvi slučajevi nestručnog rukovanja i montiranja uređaja nažalost česti.

“Često se to događa. I to kad prođe pregled, jer mnogi ljudi kalkuliraju na loš način, kad prođe pregled, inspektor se okrene i ode, oni sutradan rade neke stvari koje su nedopuštene i opasne, vrlo opasne”, rekao je Pečur za HRT.

Obojica uhapšenih negiraju krivnju

Odvjetnik Hrvoje Krišto, branitelj 23-godišnjeg vlasnika broda, kazao je kako je provedena prva radnja ispitivanja te da njegov branjenik negira krivnju.

”Za sada nema nikakvog čvrstog dokaza i treba pričekati kompleksna vještačenja koja će tek dokazati što je uzrok teških posljedica, odnosno odakle je došlo trovanje”, kazao je Krišto. Obranu je iznio i kapetan broda koji je također negirao krivnju, dodaje splitski dnevnik.

Djeca i dalje na respiratoru, ali stabilnije

Na brodu je od posljedica trovanja umro talijanski državljanin Eugenio Vinci (57), a pet osoba, među kojima dvoje djece od pet i 11 godina, prevezeno je radi teškog zdravstvenog stanja u KBC Split.

Dvoje djece koji su nakon tragedije primljeni u splitski KBC, i dalje su kritično, rekla je u četvrtak voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi dr. Branka Polić.

“Djeca su i dalje na respiratoru ali stabilnije nego što su bila ova dva dana. Respiratorna potpora je i dalje potrebna, životno su ugroženi sve dok ne budu mogli samostalno disati”, rekla je dr. Polić.

Troje odraslih talijanskih državljana u dobrom je stanju. Majka djece zadržana je na liječenju, a drugo dvoje je pušteno na kućnu njegu. Danas bi trebali obaviti dodatne pretrage.