Otkriveni krivotvoreni dokumenti Bugarske, Italije, Francuske, Belgije i Grčke

Službenici Jedinice granične policije Bijeljina jučer su otkrili krivotvorenu ličnu kartu i vozačku dozvolu Republike Bugarske na ulasku u Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača.

Otkrivene su kod državljanina Makedonije na drugoj liniji graničnih provjera tokom kontrole autobusa koji saobraća na relaciji Beograd – Banja Luka. O događaju je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, prema čijem nalogu predmet je ustupljen službenicima Stanice granične policije Sremska Rača Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Na Međunarodnom aerodromu Banja Luka pripadnici Granične policije BiH 19. i 18.1.2019. na letovima za Memingen i Brisel oduzeli su pet krivotvorenih ličnih karti Italije te lične karte Francuske i Belgije. Pomenuti dokumenti otkriveni su prilikom pasoške kontrole šest stranih državljana koji su izjavili da dolaze iz Irana. 

Također, službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 19.1.2019. na letu za Štokholm oduzeli su četiri putne isprave Sirije nakon što su uočili da se u njima nalaze krivotvoreni stikeri boravišne dozvole Grčke. Dokumente su na uvid dale četiri državljanke Sirije, kako prenosi Klix.ba

Prema nalogu tužioca nadležnih tužilaštava pripadnici GPBiH su pomenute državljane Irana i Sirije predali pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.