Otkriveno drevno groblje s dosad neviđenim bićima: Jedan detalj je sve posebno zapanjio

r

Ovi očaravajući fosilni ostaci otkrivaju nam živote stvorenja koja su nekada lutala drevnim morima, prije nego što su se kontinenti oblikovali u svoje sadašnje oblike. Troglocladodus trimblei, nazvan po istraživaču Barclayu Trimbleu, i Glikmanius careforum, oba su ctenacanths, drevni preci današnjih morskih pasa, čija prisutnost pruža dubok uvid u davna vremena Zemlje.

Osim što su bili impresivne veličine, oko tri do tri i pol metra u dužinu, ovi morski psi iznenadili su stručnjake svojim zubima, koji su čuvali tajne njihove prehrane i načina života. Troglocladodus trimblei istaknuo se svojim zubima koji su podsjećali na rašljaste strukture, što je sugeriralo da su možda koristili specifične tehnike lova ili prehrane.

Budući da fosilni primjerci u Mamutovoj špilji nisu izloženi nikakvim elementima, često su puno bolje očuvani i zadržavaju mnogo više detalja od fosila pronađenih na površini, prenosi Live Science.

Nevjerovatno otkriće

"U tako stabilnom okruženju, te stvari izgledaju kao da su jučer izašle iz usta morskog psa", rekao je John-Paul Hodnett, paleontolog pri Povjerenstvu za parkove i planiranje glavnog grada Marylanda koji radi s paleontološkim programom Službe nacionalnih parkova.

S druge strane, Glikmanius careforum pokazao je snažan ugriz, što je sugeriralo da su ovi grabežljivci bili prilagođeni loviti i konzumirati druge morske organizme u svojem okolišu. Ovi fosilni ostaci pružaju jedinstven uvid u drevni svijet, otkrivajući nam kako su izgledali, kako su se kretali, i kako su preživljavali u okruženju koje je bilo znatno drugačije od onog što danas poznajemo.

Njihovo otkriće potiče nova istraživanja i postavlja pitanja o evoluciji i ekologiji morskih organizama kroz milione godina historije naše planete.

 

Video pogledajte KLIKOM OVDJE