Otkup zemljišta pored sarajevskog aerodroma pri kraju, uskoro odabir izvođača radova na terminalu

Proširenje pristanišne zgrade Terminala B predstavlja prioritetni strateški projekt za Međunarodni aerodrom Sarajevo. Stoga je za naredni period cilj maksimalno intenzivirana aktivnost u kontekstu proširenja Terminala, a u toku je objava tendera za izvođenje radova na projektu "Dogradnja i modernizacija Terminala B"

Proširenje pristanišne zgrade Terminala B predstavlja prioritetni strateški projekt za Međunarodni aerodrom Sarajevo. Stoga je za naredni period cilj maksimalno intenzivirana aktivnost u kontekstu proširenja Terminala, a u toku je objava tendera za izvođenje radova na projektu "Dogradnja i modernizacija Terminala B".

Prema informacijama s aerodroma, otvaranje pristiglih ponuda predviđeno je za 10. juli 2018. nakon čega će se pristupiti evaluaciji ponuda i odabiru najpovoljnijeg izvođača radova. Po odabiru najpovoljnijeg izvođača pristupa se potpisivanju ugovora. 

Kazali su nam i da su svi pripremni radovi na osiguranju uvjeta za izvođenje radova na dogradnji Terminala B završeni. Dakle, odmah po provođenju navedenog postupka izvođač može da uđe u zonu građenja i počne radove na rekonstrukciji. 

"Uz pretpostavku da će postupak odabira najpovoljnijeg izvođača radova proteći bez eventualnih prigovora i žalbenih postupaka, uz striktno poštivanje zakonom propisanih rokova, početak radova je planiran za četvrti kvartal ove godine.
Da podsjetimo, najavljena rekonstrukcija podrazumijeva proširenje i povećanje svih kapaciteta, kako prostornih tako i tehnoloških za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, pasoške i sanitarne kontrole na dolasku i odlasku, čekaonice za ukrcavanje putnika, Hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaonice za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija i drugih agencija, prostora za vjerske potrebe i svih drugih pratećih službi", kazali su nam iz press službe aerodroma. 

Proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže. Tokom svih ovih radova aerodrom će raditi i neće biti zastoja i izmjena u redovnom odvijanju saobraćaja. 
 

Eksproprijacija zemljišta



Međunarodni aerodrom Sarajevo je prošle godine započeo proces eksproprijacije zemljišta veličine cca 13.000 metara kvadratnih. U 2018. godini planiran je, kroz postupak eksproprijacije, odnosno kupoprodaje, otkup tri zemljišne cjeline, zemljište za proširenje platforme za parkiranje aviona, zemljište za proširenje zaštitnog pojasa kod avionavigacionih uređaja (tzv. STRIP) i zemljište za depo goriva, kazali su nam iz press službe aerodroma.

Zemljište se eksploatiše s ciljem stjecanja vlasništva Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a na taj način bi se osiguralo proširenje osnovnog pojasa PSS (ne i same PSS) te bi se dodatno zaštitili radionavigacioni uređaji u blizini predmetnog zemljišta od nedozvoljenih aktivnosti. 

"Za proširenje platforme za parkiranje aviona (Prva A Faza) u 2018. se planira otkupiti/eksproprisati zemljište ukupne površine 6.241 metara kvadratnih. Do danas je u pet odvojenih postupaka (pet rješenja o eksproprijaciji) eksproprisano ukupno 3.403 metra kvadratna zemljišta, a nakon pravosnažnosti prispjelih rješenja o eksproprijaciji, okončane su i rasprave o naknadama po osnovu četiri rješenja", podaci su aerodroma. 

Dalje navode da zbog drastičnih razlika vezano za visinu naknade, odnosno znatno većih zahtjeva vlasnika u odnosu na procjenu zvaničnog vještaka i u skladu s tim u odnosu na planirana sredstva, sporazumi o naknadi nisu postignuti. 

Spisi su, u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, proslijeđeni na nadležni sud radi sudskog odlučivanja o visini naknade, a sve četiri rasprave na sudu su već zakazane. 

"Očekuje se vrlo skoro zakazivanje još jedine preostale rasprave u upravnom postupku o naknadi za eksproprisanu nekretninu po osnovu petog pravosnažnog rješenja o eksproprijaciji, kao i izdavanje posljednjeg, šestog rješenja o eksproprijaciji u ovom obuhvatu za preostalih neeksproprisanih 2.838 metara kvadratnih zemljišta, čime bi bila eksproprisana čitava predložena površina za ove namjene. Za očekivati je da se do kraja godine, kako je i planirano, okončaju sudski postupci određivanja naknade, izvrši isplata naknade po osnovu svih rješenja o eksproprijaciji, ili u skladu s odlukom suda ili eventualno po osnovu sporazuma, te da se stvore uslovi za ulazak u posjed kompletnog eksproprisanog zemljišta", kazali su nam iz službe za informisanje sarajevskog aerodroma. 
 

Planiran otkup zemljišta za STRIP i depo goriva



U 2018. godini se za potrebe proširenja zaštitnog pojasa kod avionavigacionih uređaja (tzv. STRIP) planira otkupiti/eksproprisati zemljište površine 13.968 metara kvadratnih. Do sada je pravosnažno okončano četiri od pet postupaka, tj. donesena su i postala pravosnažna četiri rješenja o eksproprijaciji za ukupno 11.533 metra kvadratna zemljišta, a postignut je sporazum i isplaćena naknada za ukupno 7.841 metar kvadratni. 

"U narednih nekoliko dana očekujemo postizanje sporazuma o naknadi i isplatu naknade za dodatnih 3.692 metra kvadratna zemljišta, čime bi se okončao postupak eksproprijacije i isplate naknade za kompletan eksproprisani dio kompleksa. U najkraćem vremenskom periodu očekuje se i donošenje posljednjeg rješenja o eksproprijaciji za preostalih 2.435 metara kvadratnih zemljišta nakon čije bi se pravosnažnosti i postizanja sporazuma o naknadi te isplate naknade u potpunosti okončao postupak eksproprijacije zemljišta za proširenje zaštitnog pojasa kod avionavigacionih uređaja. Očekujemo da se ovaj dio okonča u narednih 30-45 dana", kazali su nam s aerodroma.

Što se tiče otkupa zemljišta za depo goriva, u 2018. godini je planiran otkup i to zaključenjem kupoprodajnog ugovora za jednu zemljišnu parcelu površine 584 metra kvadratna. 

Radi se o zemljištu koje je, iako relativno malo svojom površinom, od velikog značaja za realizaciju projekta depoa, jer se kupovinom istog ostvaruje lakša komunikacija i dostupnost depoa. Otkup ove parcele predstavlja de facto pretposljednji korak u osiguranju zemljišta za realizaciju projekta depoa, jer predstoji otkup putem postupka eksproprijacije, još jedne preostale zemljišne parcele u planiranom obuhvatu depoa, u površini cca 2.300 metara kvadratnih.