Ottakring: Neredi na desničarskim protestima

.

Na Danu pobjede protiv nacizma, grupa od 80 prosvjednika iz radikalno desničarskog miljea organizirala je prosvjed prekriven kao sjećanje na ubijenu 54-godišnjakinju iz 2016. godine. Tada je na Brunnenmarktu u bečkom kotaru Ottakring psihički bolesna osoba ubila ženu željeznom palicom.

Oko 19 sati su se prosvjednici okupili ispred stanice podzemne željeznice Josefstädter Straßer i krenuli u pravcu Yppenplatza. Istovremeno se održavao neprijavljeni protuprosvjed oko 600 ljevičara, kako bi spriječili desničarski prosvjed. Iz tog razloga su se prosvjednici vratili na Josefstädter Straße.

Prema informacijama bečke policije, pojedini prosvjednici su nasilno željeli ući u unutrašnjost stanice, kako bi se sukobili s ljevičarskim prosvjednicima. Policija je sprječavala sukob, zbog čega su ih desničari gađali bocama i pirotehničkim napravama.

Ozlijeđeno je ukupno šest osoba, pet policajaca i jedan prosvjednik. Oko 21 sati je prosvjed službeno završen, nakon čega su prosvjednici odvedeni na stanicu Alser Straße, gdje je također spriječen sukob s protuprosvjednicima. Uhićena je jedna osoba, a oštećen je i jedan automobil predmetom s kojim se gađala policija.