U Gradskoj galeriji Bihać otvorena je, samostalna prodajna izložba slika, slikara Mirsada Bašića iz Bihaća

Mirsad Bašić
Umjetnik se predstavio sa 60 slika galerijskog formata, rađenih u tehnici ulje na platnu, a teme se kreću od realizma do apstrakcije.

 

Mirsad Bašić rođen je u Glamoču, 1958. godine, a u Bihaću je stalno nastanjen od 1983. godine.

Godine, 1978.  završio je Gimnaziju u Glamoču. Diplomirao na Fakultetu za fizičku kulturu 1983. godine, u Novom Sadu. Profesor je u Mješovitoj srednjoj škole u Bihaću.

 Slikarstvom se počeo baviti još od ranih školskih dana. Učesnik je mnogobrojnih grupnih izložba, a održao je i tri samostalne izložbe.

Također, učesnik je i mnogobrojnih Likovnih kolonija, a posebno onih koje  organizira Centar za nezbrinutu djecu „Duga“ Kulen Vakuf. Ova Likovna kolonija „Za djecu centra Duga“ Kulen Vakuf je vremenom postala jedan od značajnijih kulturnih događaja ovoga tipa u BiH, a u kalendarima mnogih umjetnika, tako i umjetnika Mirsada Bašića.

Specifičnost i prepoznatljivost ove kolonije je u tome da umjetnici pored druženja, zajedničkog rada, razmjene iskustava i svega onoga što jedan ovakav događaj znači  čine i značajnu humanitarnu gestu, jer poklanjajući svoje radove Centru Duga direktno pomažu nesmetan rad, lakše i sretnije djetinjstvo štićenika ovog centra za nezbrinutu djecu.

Djela Mirsada Bašića možete pogledati kroz cijeli august u Gradskoj galeriji Bihać.

Mirsad Bašić posjeduje i galeriju za prodaju i uramljivanje slika  " Atellier Bašić" u Bihaću.