Otvorena Spomen-soba komandantu 511. slavne, generalu Mirsadu Sediću u Arapuši (FOTO)

Spomen

Danas se navršava šesnaest godina od smrti ratnog komandanta 511. slavne bbr., brigadnog generala Vojske Federacije BiH Mirsada Sedića. Tim povodom, u bosanskokrupskom naselju Arapuša, njegovom rodnom mjestu, danas je proučen tevhid ali i svečano otvorena Spomen-soba koju su osmislili i uredili članovi Udruženja „Reis Džemaludin Čaušević“, uz pomoć porodice generala i Općine Bosanska Krupa, načelnika Armina Halitovića.

Saborci, kolege komandanti, porodica Sedić, Arapušani,brojni građani i građanke s cijelog područja bosanskokrupske i susjednih općina, uz predstavnike udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, ministra za pitanje boraca i RVI USK, skupštinske zastupnike, predstavnike Općinskog vijeća i općinskog načelnika, zahvalili su članovima Udruženja na besprijekorno uređenoj spomen-sobi, kao i načinu na koji je soba oplemenjena dokumentima, fotografijama,historijskom građom, ali i ličnim stvarima generala Mirsada Sedića.

„Hvala svima koji su danas tu, naravno hvala i organizatorima koji su sudjelovali u izradi ove spomen-sobe koja ostavlja trajni pečat na moga oca, na sve njegove suborce i pripadnike Armije RBiH. Ponosan sam kao i moja majka, mnogo mi znači, jer taj čovjek neće pasti u zaborav, ostat će uvijek među nama“, kaže sin generala Haris Sedić.

Udruženje "Reis Džemaludin Čaušević" je osmislilo, dobilo bezrezervnu podršku porodice rahmetli Mirsada Sedića,finansijsku i iznad svega suboračku podršku općinskog načelnika Armina Halitovića i realiziralo svoj veliki programski zadatak u sklopu strateškog plana uređenja i bogaćenja Arapuše.

 

„Mirsad Sedić je vodio borce 511. slavne u oslobađanje Bosanske Krupe i ovih krajeva, podgrmečkih sela kao što su Arapuša, Dubovik, Jasenica, Zalin itd., i mi smo htjeli da na jednom mjestu predstavimo njegov lik i da pokažemo sve ono čime se bavio u svom životu, nažalost kratkom, jer je preminuo vrlo mlad, rođen je 4. januara 1956. godine a na ahiret preselio u 2004. godini. Mi njegovi saborci, prijatelji, rodbina, osjećali smo potrebu da obezbijedimo jedan ovakav prostor i u njega smjestimo sve ono što obilježava lik generala Sedića. Realizaciju ideje započeli smo u martu, a evo okončali na godišnjicu preseljenja generala Sedića“,objašnjava Husnija Avdagić, predsjednik Skupštine Udruženja „Reis Džemaludin Čaušević“, inače ratni starješina 511. slavne, 5. korpusa.

Posebno zadovoljstvo zbog današnjeg svečanog otvaranja spomen-sobe, velikog broja važnih gostiju, odajući zahvalnost članovima Udruženja, izrazio je općinski načelnik Armin Halitović.

„Ovo je trenutak koji će imati veliki značaj u budućnosti, ipak je naš rahmetli komandant, general Mirsad Sedić bio na čelu 511. slavne kada smo se 17. septembra poslije 1244 dana vratili u naš grad i sigurno zaslužuje jedno ovakvo mjesto kako bi svi oni koji su tada bili djeca ili su rođeni poslije oslobođenja, mogli doći, vidjeti i čuvati od zaborava“, ističe načelnik Halitović.   

General Mirsad Sedić rođen je 4. januara 1956. godine u Arapuši, općina Bosanska Krupa. Vojnu gimnaziju završio u Mostaru a Vojno-tehničku vazduhoplovnu akademiju 1977. godine u Sarajevu. Početkom 1992. godine uključio se u odbrambeno-oslobodilačke jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine. U vrijeme rata bio zamjenik komandanta 5. korpusa i sa te funkcije, po vlastitoj odluci, došao na čelo komande 511. slavne nakon pogibije komandanta Mirsada Crnkića.

Sjećamo se i sad riječi generala Mirsada Sedića od 17. septembra 1995. iz slobodne Bosanske Krupe „da je 511. slavna brigada u sadejstvu sa jedinicama 505. viteške i 503. slavne brigade, nakon 1244 ratna dana oslobodila grad Bosansku Krupu i time izvršila svoj vojnički, ljudski i historijski zadatak i vratila se kući“.

General Mirsad Sedić odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima 1998. godine kao pripadnik Zajedničke komande Vojske Federacije BiH i ratnim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan“ 1996. godine, kao pripadnik 511. slavne brdske brigade.

Posthumno, 2004. godine, generalu Mirsadu Sediću, dodijeljeno je najviše općinsko priznanje Plaketa „17. septembar“ – za izuzetan doprinos u oslobađanju općine Bosanska Krupa, značajan doprinos u razvoju općine u postratnom periodu te značajan doprinos u ustrojstvu jedinstvenih Oružanih snaga u BiH.

Smrt ga je zatekla kao penzionisanog generala Vojske Federacije BiH a njegov mezar je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Inače, Općinsko vijeće Bosanska Krupa je 2014. godine donijelo Odluku o dopuni odluke o utvrđivanju značajnih datuma za općinu Bosanska Krupa kojom je 11. juli – Dan obilježavanja godišnjice smrti ratnog komandanta 511. slavne brdske brigade generala Mirsada Sedića, utvrdilo kao značajan datum za općinu Bosanska Krupa.