Home

Otvoreno pismo Desmonda Tutua upućeno Aung San Su Kyi

08 Sep

Otvoreno pismo Desmonda Tutua upućeno Aung San Su Kyi

Draga moja Aung San Su Kyi,

Ja sam sada star, slab i formalno penzionisan, ali kršim svoj zavjet da neću komentarisati javna pitanja zbog duboke tuge usljed stradanja Rohinja, muslimanske manjine u tvojoj državi.

U mom srcu, ti si draga i voljena mlađa sestra. Godinama je na mom stolu stajala tvoja fotografija da me podsjeti na nepravdu i žrtvu u kojoj si istrajala iz ljubavi i posvećenosti narodu Mijanmara. Ti si bila simbol pravednosti. Radovali smo se 2010. godine tvom puštanju na slobodu iz kućnog pritvora, a 2012. smo slavili tvoj dolazak na čelo opozicije.

Tvoj ulazak u javnu sferu ublažio je našu zabrinutost zbog nasilja nad Rohinjama. Ali ono što su neki nazvali 'etničkim čišćenjem' a drugi 'sporim genocidom' se nastavilo – i nedavno ubrzalo. Slike patnji Rohinja koje gledamo ispunjavaju nas bolom i užasavanjem.

Mi znamo da ti znaš da ljudi mogu izgledati i moliti se drugačije – te da neki mogu biti vojno moćniji od drugih – ali nema superiornih i inferiornih; da smo, kada zagrebemo ispod površine, svi isti, članovi jedne porodice, ljudske porodice; da ne postoje prirodne razlike između budista i muslimana; i da smo, bili mi Jevreji, hindusi, kršćani ili ateisti, rođeni da volimo, bez predrasuda. Diskriminacija nije prirodna; ona je naučena.

Draga sestro: ako je politička cijena tvog uspona do najvišeg ureda u Mijanmaru tvoja šutnja, ta je cijena bez sumnje prevelika. Država koja nije u miru sa samom sobom, koja ne uspijeva priznati i zaštiti dostojanstvo i vrijednost cijelog svog naroda, nije slobodna država.

Neprimjereno je da simbol pravde predvodi takvu državu; to pojačava naš bol.

Dok svjedočimo užasu koji traje molimo se da ponovo budeš hrabra i snažna. Molimo se za tebe da se zauzmeš za pravdu, ljudska prava i jedinstvo svog naroda. Molimo se za tebe da intervenišeš u krizi koja eskalira i da opet vratiš svoj narod na put pravde.

Bog te blagoslovio.

S ljubavlju

Nadbiskup emeritus Desmond Tutu

Hermanus, Južna Africa

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top