Otvori granice Evropo - BiH ima najbolje brojeve i najmanje novozaraženih 

Jj

Priče o svakodnevnim restrikcijama i zatvaranjima, zaključavanjima, testiranjima i mjerama širom Evropske unije su svakodnevna tema. 

Posebno su oštre mjere i odnos prema, kako ih zovu, trećim zemljama, u koje spada i Bosna i Hercegovina. 

Naše se državljane oštro tretira, sa najkrućim mjerama i ograničenjima. Nakon svakog dolaska u svoju BiH, naši državljani, radnici, posebno u Sloveniji riskiraju da ostanu bez posla, jer moraju provesti vrijeme u karantenu i nikad ne znaju koje će ih mjere sačekati kad se budu vraćali, jer se iste mijenjaju jako često i teško se na sve prilagoditi. 

Nešto sigurnija, ali opet prilično kruta situacija je i u Austriji, Njemačkoj i drugim evropskim zemljama gdje ima puno našeg naroda. 

U prilogu, u slikama možete vidjeti uporedne brojeve novozaraženih i preminulih od koronavirusa u BiH i Hrvatskoj i vidjećete koliko je stanje u BiH bolje u odnosu na Hrvatsku, a uprkos tome imamo zatvorene granice, obavezan test i mogućnost ulaska u R Hrvatsku samo uz valjan razlog i zadržavanje 12 sati. 

Sve je ovo dodatno frustrirajuće za naš narod ako se uzmu u obzir brojke koje pokazuju da je broj novozaraženih i ‘stepen opasnosti za širenje koronavirusa u BiH’ daleko bolje nego u Hrvatskoj, kako smo rekli, nego i drugim zemljama okruženja i Evropske unije. 

To pokazuju svakodnevni rezultati i broike testiranja koje su dostupne i svim vladama u EU i zato se postavlja dodatno pitanje zašto iste ne reagiraju i ne otvore granice za naše državljane i ublaže mjere prema našim državljanima. 

O ovoj temi je nedavno na političkom nivou govorio Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, političar koji je pokazao i tokom potpunog zatvaranja u BiH u aprilu i maju prošle godine razumijevanje za bh. dijasporu i pokretao inicijative za ukidanje karantena na granicama i obavezne samoizolacije za naše državljane koji rade i žive vani i čiji su zahtjevi i pritisci rezultirali prihvatanjem od strane nadležnih organa u BiH. 

Kako smo saznali, Nezavisni blok je pripremio materijale, analize i argumente koji jasno upućuju na zahtjev za otvaranje granica EU za naše državljane i olakšano putovanje i prelazak granica. 

Očekuje se da nadležni parlamenti ubrzo raspravljaju i usvoje ove prijedloge koji bi bili proslijeđeni vladama zemalja u okruženju i Evropskoj uniji. 

Naši građani u dijaspori i van BiH, očekuju glasnije i jasnije stavove od svoje vlade i zato je ova inicijativa posebno dobrodošla i vjerujemo da će sve ostale stranke i političari, posebno iz Krajine odakle imamo najviše ljudi koji rade i žive vani, također podržati ovakav odnos, koji će onda sasvim sigurno vlade zemalja EU razumjeti i poboljšati poziciju prema našim državljanima koji putuju u ove zemlje.