Ove godine će staza "Marša mira" biti najuređenija

Home

Ove godine će staza "Marša mira" biti najuređenija

Članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i Pododbora „Marš mira 2017“ svakodnevno obilaze radove na trasi Nezuk - Potočari.

Tom će trasom 8. jula krenuti kolona učesnika ovogodišnje manifestacije. Mještani u akciji Pri kraju su i radovi na mostu preko rijeke Drinjače u Glodima, u zvorničkoj općini, te trasiranje i nasipanje puta u pet naselja ove i bratunačke općine.

Predsjednik Pododbora „Marša mira 2017“ Munir Habibović kaže da su radovi na mostu u poodmakloj fazi i da po utvrđenoj dinamici teku poslovi na trasiranju puta Parlog - Crni Vrh, Liplje - Kamenica, Pobuđe - Suljići i Potkruška - Rahunici. 

- Sve radove na trasi Nezuk - Potočari, u dužini od 100 kilometara, finansira Federalno ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe. Mještani naselja kroz koje prolazi trasa počeli su čistiti i korov pored trase, a uređuju se i obilježene masovne grobnice i lokaliteti, gdje će biti održani časovi historije. Svi radovi trebali bi biti završeni do 3. jula, kada će komisija obići kompletnu trasu i dati konačno odobrenje za njeno korištenje - pojasnio nam je Habibović.

habibovic

Uređena staza

Sudeći prema dinamici radova, ove godine će staza velikog pohoda biti najuređenija, što će u dobroj mjeri olakšati kretanje učesnika „Marša mira“ i skoro na cijeloj stazi pristup vozilima medicinskih, novinarskih i drugih ekipa.

Najkritičnija dionica je prijevoj Udrča, koji treba savladati kozijom stazom, a na toj dionici učesnicima pohoda najviše se pruža medicinska i druga pomoć.

Prijave iz svijeta

Habibović kaže da se do sada prijavilo više od 3.500 učesnika iz naše zemlje i zemalja širom svijeta, te da svakodnevno stižu pojedinačne i grupne prijave. Procjenjuje da bi na ovogodišnjem pohodu moglo biti oko sedam hiljada učesnika. 

On upozorava učesnike pohoda da ponesu rezervnu odjeću i obuću i zaštitu od kiše, te napominje da će se spavati u šatorima na lokalitetu Liplja i Mravinjca. Svi učesnici će biti registrirani na dan pohoda na startu u Nezuku.

Tagovi
Objavito: Tue, 06/27/2017 - 07:42

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top