Srbija: Ove godine oko 600 migranata spriječeno da ilegalno pređu granicu

Pokušaji migranata da se u tovarima kamiona ilegalno prebace preko granice i uđu u Srbiju ne jenjavaju, o čemu govori i podatak da je od početka godine u tom pokušaju osujećeno gotovo 600 osoba, a samo tokom mjeseca maja bilo je više od 40 slučajeva.

Carinicima na graničnim prelazima koji su na putu ka zapadnoj Evropi susret sa „slijepim putnicima“ je gotovo svakodnevica, a posljednji slučaj zabilježen je na prelazu Šid 10. maja, kada je u kamionu srpskih registracija sa tovarom ambalaže upućenim ka Hrvatskoj otkriveno šest Afganistanaca, prenose Agencije.

Tri dana ranije na istom prelazu otkriven je jedan Afganistanac u srpskom kamionu kojim je ka Švicarskoj transportovana čelična konstrukcija, dok su još dvojica pronađena 5. maja u šleperu vranjskih tablica koji se natovaren šporetima uputio ka Austriji. 

'Slijepi putnici' među teglama

Još šest „slijepih putnika“ iz Afganistana i Pakistana otkriveno je 1. maja u tovaru staklenih tegli namijenjenom slovenskom tržištu, a a njihovo prisustvo carinicima na prelazu Šid odala je presječena pa nanovo zalijepljena sajla. 

Na prelazu Srpska Crnja 9. maja vozač kamiona čačanskih registracija koji je prevozio ambalažu put Rusije rekao je carinicima da sumnja da se u tovaru nalaze i migranti, jer je čuo glasove u prikolici. Carinski službenici su otkrili šestoricu ilegalnih putnika - petoricu iz Afganistana i jednog iz Pakistana.

Migranti su otkriveni i na terminalu u Lapovu, gdje su po svoj prilici zalutali misleći da putuju ka zapadnoj Evropi.

Na prelazima Horgoš i Batrovci carinicima je u otkrivanju ilegalaca od velike pomoći skener uređaj, kojim je samo na granici sa Mađarskom dva dana zaredom, 7. i 8. maja, otkriveno 15 migranata.

Izvor: