Ove godine ukopavaju se maloljetnici, članovi porodice, jedna žena…

mcp
Tabuti sa posmrtnim ostacima 19 žrtava genocida u Srebrenici koji će biti ukopani ovog 11-og jula jutros su krenuli iz Visokog. Počast 19 ukopanih ispred Predsjedništva u Sarajevu odali su i građani glavnog grada, ali i zvaničnici BiH. I ove godine ukopavaju se, u vrijeme pogubljenja, maloljetnici, 16-godišnji Azmir Osmanović i 17-godišnji Fikret Kiverić

Tabuti sa posmrtnim ostacima 19 srebreničkih žrtava prije nekoliko dana dovezeni su na Gradska groblja Visoko. Odatle ih, već 21. godinu, na put ka Potočarima prate mještani Visokog, ali i drugih mjesta.

Kombiji sa tabutima kratko su stali i u Sarajevu, ispred zgrade Predsjedništva BiH. I tu su ih dočekali brojne Sarajlije.

Kačenje cvijeća na kombije, minuta šutnje, Fatiha. Svako na svoj način odao je počast žrtvama srebreničkog genocida.
I dok je svijeta i vijeka, odavati ćemo im počast, poručio je član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović. I pozvao je predstavnike iz Republike Srspke i Srbije, i ostale koji to ne rade, da krenu putem, kako je kazao, civiliziranog svijeta.

“Koristim priliku da pozovem pravosudne institucije BiH, nakon što je Haški tribunal okončao svoj posao kad je u pitanju BiH da procesuiraju sve one koji su činili zločine, posebno kad je u pitanju genocid u Sreebrenici. Ne smije ostati niko nekažnjen ko je na bilo koji način učestvovao u izvršenju jedinog genocida u Evropi i najvećem zločinu u Evropi od 2. svjetskog rata pa do danas”, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

U zločinima u kojima nisu bili pošteđeni ni oni najmlađi. Posmtrni ostaci dva malotljetnika su u tabutima u ovim kombijima. U vrijeme likvidacije, najmlađi je imao samo 16 godina. Drugi je bio samo godinu stariji.

“Nakon njihovog ukopa, mislim da će broj ukopanih u Memorijanom centru u Potočarima, biti 450 sa Kiverić Fikretom i Osmanović Azmirom, od ukupno 580 imena maloljetnika upisanih na spoemen zidu u Memorijalnom centru”, kazao je Amor Mašović, direktor Instituta za nestale osobe BiH.

I ove godine, u mezarju u Potočarima biće zajedno ukopani članovi porodica – otac i sin Hajro i Jusuf Aljić. Među žrtvama je i jedna žena, 24-ogodišnja Zilha Delić. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su uglavnom iz sekundarnih grobnica Kamenice i Čančara, Snagova, Liplja i drugih. I poslije 26 godina od genocida, traga se za još 7.601 osobom. A ni poslije toliko godina, u BiH se ništa nije promijenilo. Negiraju se zločini za koje je osuđeno 47 osoba, na više od 700 godina zatvora, bez mogućnosti kažnjavanja negatora.