Ovo su detalji: Evo kada se bh. građani vraćaju iz Pal*stine

.

Grupa bosanskohercegovačkih državljana i njihovih srodnika koji su evakuirani iz Gaze, dolaze u Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak, 20. novembra, saznaje Klix.ba. Jutros je održana nova vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je donesena odluka da se, uz bh. državljane, odobri ulazak u zemlju i njihovim srodnicima, nakon čega su stekli uvjeti za prebacivanje ovih osoba u Bosnu i Hercegovinu.
Prema provjerenim informacijama, građani Bosne i Hercegovine kreću na put 20. novembra u ranim jutarnjim satima, i to avionom Turkish Airlines iz Kaira prema Istanbulu.

Potom će iz Istanbula u Sarajevo doputovat u dvije odvojene grupe. Troškove njihovog putovanja prema Bosni i Hercegovini snosi Država Katar, kako je ranije najavljeno iz Ambasade Države Katar u Sarajevu.

Jedna grupa bi na Međunarodni aerodrom u Sarajevu trebala stići u ponedjeljak, 20. novembra, u 14:40 sati, dok se druga grupa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine očekuje u večernjim satima, oko 19:55 sati. Država Katar dala je značajan doprinos evakuaciji bh. građana i njihovih srodnika iz Pojasa Gaze. Evakuacija nositelja stranih državljanstava dio je humanitarnih napora Države Katar i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim zemljama u evakuaciji osoba koje žele napustiti Gazu.

U ove aktivnosti bio je uključen i ambasador Države Katar u BiH Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah kojemu je zbog toga 15. novembra riječi zahvalnosti uputila i Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Kao izraz dubokog poštovanja prema građanima i državi Bosni i Hercegovini, ali i 30. godišnjici bilateralnih odnosa Katara i Bosne i Hercegovine, ambasador Al-Attiyah će, kako je ranije planirano, učestvovati u dočeku bh. građana na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

U međuvremenu, katarski ambasador u Republici Egipat Tariq Ali Al Ansari poželio je dobrodošlicu bh. državljanima kojima je Država Katar omogućila dolazak na sigurno odredište u Egiptu, objavljeno je ranije na zvaničnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova te zaljevske zemlje.

Zvanična Doha, pored spomenutih troškova putovanja prema Bosni i Hercegovini, snosila je i troškove smještaja bh. državljana u Kairu. Također, Ambasada Države Katar u toj zemlji im je osigurala prigodne poklone dobrodošlice.

Državljani Bosne i Hercegovine izrazili su zahvalnost Kataru za pomoć u teškim trenucima kroz koje su prošli.