Ovo su imena uhapšenih u akciji SIPA-e "Profit", privode se u Tužilaštvo KS

blekic
Danas će biti nakon krim obrade u SIPA i odlučeno ko će od uhapšenih biti prebačen u nadležnost Tužilaštva KS


Pripadnici SIPA- e jučer su u nastavku akcije "Profit" uhapsili ukupno 14 osoba zbog sumnje u organizirani kriminal i pranje novca.

Akcija je provedena u tri grada, Sarajevu, Travniku, Brezi, a zaplijenjena je i velika količina novca, više od milion maraka.

Kako saznaje "Avaz" iz izvora bliskih istrazi uhapšeni su Zijad Blekić, Hasan Ćelam, Edin Dizdar, Edin Muftić, Smiljka Jusufranić, Daver Halilbegović, Armin Mulahusić... koji su etiketirani kao glavni igrači.

U toku je njihovo privođenje u nadležnost Tužilaštva KS, a po čijoj naredbi su uhapšeni.

Ove osobe su sumnjiče da su nezakonito ostvarile imovinsku korist od 30 miliona KM.

SIPA je pronašla i oduzela više od milion maraka. Tačnije, privremeno je oduzeto 744.800 eura, 89.400 KM, 10.800 kuna i 13.720 dinara.

Obavljen je i pretres brokerske kuće "Eurohaus", ali i firmi "Unioninvest" - izgradnja objekata, "Profin invest i KS investment" te Komisije za vrijednosne papire Federacije. Ćelam i Blekić uhapšeni su u svojim stanovima, a obavljen je pretres njihove imovine.

Ova akcija povezana je sa slučajem poznatim kao "NLB Vradis". Lani je SIPA započela rad na ovom predmetu te podnijela izvještaj Tužilaštvu zbog sumnje na pranje novca. Također, prošle godine SIPA je blokirala i sedam miliona KM na nekoliko računa.