Ovo su mjere zabrane izrečene Novaliću, Solaku i Hodžiću

Tuzilastvo BiH
Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor, te ih je pustio na slobodu uz mjeru zabrane.

Kako ekskluzivno saznaje Klix.ba, u rješenju Suda BiH kojim se nalaže da osumnjičeni odmah budu pušteni na slobodu, stoji da im se izriče zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, na način da im se zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH u vezi ovog krivičnog predmeta.

Također, osumnjičenima je zabranjeno da se međusobno sastaju i kontaktiraju.

Poznato je da su svjedoci u ovom predmetu dopremijerka i ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, bivši šef kabineta Fadila Novalića, Hasan Ganibegović, sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić, te uposlenici FUCZ-a. Sada se postavlja pitanje kako će Novalić voditi Vladu uz ove okolnosti.
 

Izrečena mjera zabrane će trajati dok za njom postoji potreba, a opravdanost ove mjere će se kontrolisati svaka dva mjeseca.

Osumnjičeni se posebno upozoravaju da im se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupali u skladu s mjerom izrečenom ovim rješenjem.

Žalba na ovo rješenje ne odlaže njegovo izvršenje.

Podsjećamo, Novalić, Solak i Hodžić danas su pušteni iz pritvora, a fotoreporteri Klix.ba portala zabilježili su ekskluzivne fotografije njihovog napuštanja prostorija Suda BiH.

Niko od advokata osumnjičenih nije bio raspoložen za davanje izjava nakon odluke Suda BiH.