Ozbiljni problemi sa migrantima u Krajini: Krađe, otmice i sukobi, noževi sijevali u Šturliću

.
Proteklih dva mjeseca je dosta pojačan dolazak migranata na područje USK, a zadnjih dana je to eskaliralo

 

Migranti jednostavno dolaze i prolaze kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu tako lagano bez policijskih kontrola, čak ni turisti nemaju takvu slobodu i BiH. Znači prvo se iz Srbije uđe u BiH preko livada dok građani moraju satima čekat na granicama, pa onda se prošetaju laganim korakom kroz Sarajevo gdje vjerojatno zastanu na ćevape, zatim plate taksi ili autobus koji će čak izbaciti dijete koje putuje prema USK ali mjesta za migrante mora biti kao što već bio slučaj u augustu.

Onda će ih ti naši voziti kao počasne goste kroz cijelu BiH do USK i tu nastaje veliki problem za koji Sarajevo neće ni da čuje, govore za portal gp maljevac mještani koji žive uz granicu sa Hrvatskom.

Mještani koji žive uz granicu sa bh. strane su u strahu. Najkritičnija mjesta su kažu Tržac, Šturlić, Hadžin Potok i Johovica.
Kako saznajemo, ne svi, ali pojedini migranti rade mještanima na navedenim područjima velike probleme. Jučer su se neki izboli noževima u Šturliću, a to je nažalost česta slika u našem kraju.

Također, jedan raniji slučaj je uzimanje stvari bez plaćanja u trgovini u Šturliću, čak je bilo slučajeva gdje sami sebi stave nož pod vrat ako im se ne dopusti da bez plaćanja uzmu iz trgovine ono što oni žele.
Mještani koji žive na navedenom pograničnom području šalju apel MUP-USK i Graničnoj policiji BiH da pojačaju kontrolu jer se boje sa svoju sigurnost, strah nas je za našu djecu i za starije osobe koji žive sami u kućama.

Podsjetimo, jučer je u pograničnom pojasu u blizini granice Hadžin potok s bh., odnosno Bogovolje s hrvatske strane
došlo do pucnjave.

MUP USK je potvrdio da se uz granicu od Izačića do Velike Kladuše kreće naoružana kriminala grupa Afganistanaca koja je počinila niz krivičnih djela uključujući otmice, iznuđivanje novca i maltretiranja!