Pakistanac obješen zbog silovanja i ubistva šestogodišnje djevojčice

Pakistanac Imran Ali, koji je osuđen na smrtnu kaznu zbog silovanja i ubistva šestogodišnje djevojčice Zainab Ansari, u januaru ove godine u mjestu Kasur obješen je rano jutros u zatvoru Kot Lakhpat.

Izvršenju smrtne kazne prisustvovali su i Zainabin otac te rođaci. Ovo ubistvo bilo je najokrutnije u nizu sličnih ubistava djece u Kasuri, što je izazvalo bijes i protest širom zemlje.

Imran Ali je osuđen za zločine protiv još šest djevojčica.

Zainabin otac je rekao kako je zadovoljan smrtnom kaznom, ali da mu je žao što egzekucija nije prenošena putem TV-a uživo kako bi bila opomena svima.

Djevojčica je nestala 4. januara, a njeno tijelo pronađeno je pet dana kasnije u smeću. Policija je saopćila kako je imala nekoliko sličnih slučajeva u posljednje dvije godine u Kasuri, ali je ubistvo ove djevojčice bilo prekretnica.

Tada su organizovani masovni protesti na kojima je istaknuta nesposobnost policije. Dvije osobe su poginule u protestima. 

Zainabina porodica je kazala kako policija nije reagovala pet dana kada se djevojčica vodila kao nestala, sve dok nisu našli njeno tijelo. Porodica je pronašla snimke nadzornih kamera kako bi utvrdili kuda se posljednji put kretala, a ne policija. Snimak na kojem se vidi kako je odvodi muškarac, kružio je društvenim medijima, a hashtag #JusticeForZainab je postao viralan.

Dvadesetčetverogodišnji Imran Ali je uhapšen 23. januara zahvaljujući poklapanju DNK. U februaru je osuđen na smrtnu kaznu, a Vrhovni sud mu je odbio žalbu.