Pala zaliha nafte u SAD, cijene na petomjesečnom maksimumu

.
LONDON - Cijene nafte su skočile danas na najviši nivo od početka marta usljed oštrog pada američkih zaliha "crnog zlata" i slabijeg dolara, ali rast slučajeva virusa korona u svijetu pomračuje izglede u vezi s potražnjom nafte u budućnosti.

 

Sjevernomorska sirova nafta Brent poskupela je za 1,50 dolara, odnosno za 3,4 odsto, na 45,93 dolara za barel na trgovanju u 13,45 čašova po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta ojačala za 1,51 dolar ili za 3,6 odsto, na 43,21 dolar po barelu, piše Rojters.

 

Cijene oba tipa nafte su ranije tokom trgovinske sesije zabilježile rast od preko 4,0 procenta.

 

Američke zalihe sirove nafte su pale za 8,6 miliona barela u nedjelji završenoj 1. avgusta, na 520 miliona barela, dok su analitiči očekivali pad od tri miliona barela, prema podacima Američkog instituta za naftu. Zvanični vladini podaci o zalihama nafte u SAD očekuju se kasnije danas.

 

Slabiji dolar, koji naftu čini jeftinijom za kupce s drugim nacionalnim valutama, takođe je podržao današnji skok cijena ovog energenta.

 

Pored toga, jačanju cijena je doprinijelo i poboljšanje tržišnog sentimenta zbog signala o napretku pregovora između demokrata u Kongresu i Bijele kuće o novom paketu pomoći, mada su dvije strana još uvijek dosta udaljene.

 

Uspon cijena se, napominje Rojters, dešava uprkos rastu broja slučajeva zaraze korona virusom koji može da ugrozi oporavak tražnje za gorivom.

 

Konsutantska kuća JBC Enerdži procjenjuje da će tražnja za benzinom u trećem kvartalu biti manja za oko 7,0 posto u odnosu na prošlu godinu, za dizelom manja za oko 4,0 procenta, a za mlaznim gorivom za oko 50 odsto.

 

Sve to ukazuje na kontinuirano usporavanje oporavka i globalni povratak tražnje na nivoe iz 2019. ove godine sve više dovodi u pitanje, navode iz te kompanije.

Izvor: