Pale cijene nafte

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima prema nivou od 61 dolara budući da je skroman pad zaliha u SAD-u zasjenio nadu u trgovinski sporazum SAD-a i Kine ali i napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 51 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,63 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,20 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 25 centi nižoj cijeni, od 53,65 dolara. Juče je zaključila trgovanje u plusu 1,97 dolara.

Juče je naftna tržišta poduprla vijest o obnovi pregovora SAD-a i Kine koji bi trebali iznjedriti rješenje trgovinskog spora. Razgovori između SAD-a i Kine prekinuti su u svibnju kada je Washington optužio Kineze da su odustali od prethodno dogovorenih obveza, prenosi Hayat.

Danas su se trgovci fokusirali na skroman pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za samo 812.000 barela prema izvješću Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su očekivali da će se smanjiti za 1,1 milion barela.

Službeni podaci bit će objavljeni tokom dana.

Trgovci su ignorirali napetosti na Bliskom istoku, zaoštrene raketnim napadom na lokaciju u Iraku koju koriste inozemne naftne kompanije.

- Zanimljivo je primijetiti da cijene nafte u terminskim ugovorima nisu porasle čak ni zbog ekstremista koji podmeću bombe u Hormuškom tjesnacu ali jesu zbog najava kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, ističe u bilješci klijentima Olivier Jakob iz Petromatrixa.