Palenta brojne su prednosti za cjelokupno zdravlje

Veoma zdrava i ukusna, palenta se priprema veoma lako i može se konzumirati na razne načine.

Palenta smanjuje holesterol zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, kao i vlaknima i kompleksim ugljenim hidratima. Konzumiranje ovog zdravog obroka donosi i korist kada je srčano i cirkularno zdravlje čovjeka u pitanju.

100 g palente sadrži oko 380 kalorija. Ona u svom sastavu ima samo prirodne materije tako da su i njeni ugljeni hidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam, kako prenosi Zdravi portal.

To je obrok koji je napravljen od bijelog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na cijelokupno zdravlje čovjeka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.

Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili ipak za one koji imaju problema sa probavnim sistemom.

Brojne zdravstvene prednosti

Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je tijelu potrebno da bi normalno funkcionisalo. Palenta ima veliki učinak na spriječavanje raznih bolesti, kao i na sve ukupno zdravlje čovjeka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za palentine moći koje pospješuju bolji i kvalitetniji rad crijeva. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i pirinča, kukuruz važi za najvažniju žitaricu na svijetu.

To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom enegrijom.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Zahvaljujući baš kukuruzu koji sadrži palenta ima veoma mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Ona je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju.

Jačanje ćelija debelog crijeva takođe je još jedan od uspjeha koji je zabilježen kod osoba koje su palentu uvrstili u svoje redovne obroke. Osim što će ih ojačati, palenta će takođe djelovati antioksidantno na cijelokupan organizam, ne samo na crijeva.