Palestinsko ministarstvo se obratilo zemljama koje podržavaju Izrael: "Probudite se"

F

Nakon jednog od najžešćih izraelskih napada na Pojas Gaze koji se dogodio jutros, oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova Palestine poručivši da je ovaj napad dokaz da ne postoji sigurno mjesto u Gazi.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju da je do "gnusnog masakra" u Rafi došlo usred izraelskog uništavanja zdravstvenog sistema Gaze i blokiranja pomoći i lijekova.

"Ministarstvo ovaj zločin smatra novim dokazom kojim se jasno, ponovo, daje do znanja da je Izrael objavio rat protiv palestinskih civila. Također, napad pobija tvrdnje okupacije o postojanju sigurnih zona u Pojasu Gaze", navodi se.

Ministarstvo je također pozvalo one koji i dalje podržavaju izraelski rat u Gazi da "probudite se, probudite savjest, zakon i moral pred genocidnim ratom" i poštuju međunarodno pravo.

Podsjećanja radi, izraelska vojska u noći sa nedjelje na ponedjeljak pokrenula je jedan od brutalnijih napada na području Pojasa Gaze, a cilj je, kako su naveli, bio pogoditi središta u Rafi u kojima se nalaze pripadnici Hamasa.

Prema posljednjim informacijama, ubijeno je najmanje 40 civila.

Nakon stravičnog napada uslijedio je niz reakcija, a IDF se oglasio tvrdeći kako kako su prethodno osigurali da civili ne budu u blizini napada na Rafah.