Pandemija u BiH: U protekla 24 sata preminulo devet osoba, 282 novozaraženih

kcus
U Republici Srpskoj od korone preminuo 35-godišnjak bez pridruženih bolesti

 

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini registrirano je devet smrtnih slučajeva i 282 novozaraženih.

U Federaciji je testirano 759 uzoraka, od kojih je 198 pozitivno na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo. 

Preminulo je ukupno pet osoba, tri su iz Sarajeva, dvije muške (1963. i 1945.) i jedna ženska (1933.). Dva smrtna slučaja registrirana su u Tuzlanskom kantonu, umrla je muška osoba iz Gračanice (1955.) i još jedanm muškarac iz Živinica (1936.).

U Federaciji BiH do sada je testirano 92.390 uzoraka, a virus je potvrđen kod 8.026 osoba.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 4.305 pacijenata, dok je trenutno aktivan 3.531 slučaj.

Kod još 84 osobe u Republici Srpskoj potvrđeno je prisustvo koronavirusa.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata izvršeno je testiranje 292 laboratorijskih uzoraka, a novi virus potvrđen je kod 84 osoba u Republici Srpskoj. 

U posljednja 24 sata zabilježena su i četiri smrtna slučaja, među kojima je jedna mlađa osoba bez ranijih oboljenja.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 5.429 slučajeva koronavirusa, a preminulo je ukupno 191 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

 

Osam novih slučajeva infekcije u HNK

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar jučer je testirano 199 uzoraka, od čega je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu pozitivnih osam.

Riječ je o dva slučaja iz Mostara, četiri iz Konjica i dva iz Čitluka.  

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na bolničkom liječenju trenutno je 25 bolesnika, od kojih su dva na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

U Kantonu Sarajevo potvrđena 84 nova slučaja zaraze

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo potvrđena su 84 nova slučaja zaraze koronavirusom u KS od čega 64 pripadaju porodičnim klasterima te su u samoizolaciji od ranije.

Nova 84 slučaja zaraze koronavirusom rezultat su analize 297 uzoraka u protekla 24 sata koji su prikupljeni u periodu od 3. do 6. augusta ove godine.

U isto vrijeme, 74 osobe su oporavljene, odnosno izliječene od ove zaraze.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirane su 83 osobe i sve su vitalno stabilne. Osam osoba je u protekla 24 sata otpušteno s ovog bolničkog liječenja. 

Nažalost, u protekla 24 sata preminule su tri osobe, čime se broj umrlih u Kantonu Sarajevo uzrokovan zarazom koronavirusa povećao na 45.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.320 slučajeva, dok je ukupan broj do sada zaraženih 2.961 osoba. 

Od početka epidemije u Kantonu Sarajevo ukupno je oporavljeno 1.596 osoba.

U periodu od 24. jula do 7. augusta ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 1.802 samoizolacije.