Panika u Velikoj Britaniji: 10 terorista na ulicama Kraljevstva

Velika Britanija
Zabrinut i premijer Džonson

 

Kako pišu britanski mediji, nakon informacije da će deset osuđenih terorista ove godine biti na ulicama Kraljevstva, zavladala je prava panika. Mnogi se pitaju hoće li Vlada imati nadzor nad njima i postoji li nova opasnost za građane Velike Britanije.

Postojeći zakoni u Ujedinjenom Kraljevstvu omogućavaju da osuđeni i prije odsluženja cijele kazne izađu na slobodu. Od ukupno 220 terorista u britanskim zatvorima, njih deset moglo bi se naći na slobodi ove godine.

Teroristi mogu biti oslobođeni nakon polovine ili dvije trećine kazne, uz uvjet da nisu bili problematični iza rešetaka. Piše se da i sam premijer Boris Džonson (Johnson) razmatra mogućnosti izmjene zakona, kako bi bar svi osuđeni odslužili kazne do kraja bez mogućnosti prijevremenog izlaska.

 

 

Sada je objavljen i spisak onih koji bi mogli izaći iz zatvora 2020. godine.

Muhamed Ahmed i Jusuf Sarvar, koji su pripremali terorističke napade, osuđeni su na 15 godina, a u novembru stječu uvjete za puštanje na slobodu. Moinul Abedin osuđen je još 2002. za terorizanm, a i on će u novembru moći biti slobodan.

Aras Hamid osuđen je na osam godina zbog zbog pripreme terorističkih napada, a u maju bi mogao biti na ulici. Već idući mjesec Patrik Kabele bi nakon šest godina iza rešetaka mogao biti slobodan. Kao i većina osuđenih, terorističke napade  pripremao je i Jamšed Javid, a nakon šestogodišnje zatvorske kazne, u martu će se nadati napuštanju zatvora. I Zakarija Ašik osuđen je na šest godina i u novembru će moći biti slobodan čovjek. Za poticanje na terorizam osuđen je Muhamed Kilji, a u martu će moći izaći.

Dva osuđenika s najmanjim kaznama, a mogli bi brzo na slobodu, jesu Muhamed Gani i Fahim Adam. Oni su osuđeni za posjedovanje dokumenata korisnih teroristima. Gani je osuđen na 28 mjeseci i moći će izaći u martu, dok će Adam (30 mjeseci) slobodan biti u maju.