Papa će posjetiti Mijanmar i Bangladeš i podržati Rohinje

Home

Papa će posjetiti Mijanmar i Bangladeš i podržati Rohinje

Papa Franjo će gotovo sigurno do kraja godine posjetiti Bangladeš i Mijanmar, dvije države koje su u krizi zbog muslimanske manjine Rohinja, objavio je visoki izvor iz Vatikana.

Bit će to prvi put da neki papa posjećuje Mijanmar, a putovanje će službeno biti najavljeno krajem augusta, dodao je izvor, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Papa će na jugoistok Azije najvjerovatnije otputovati krajem novembra ili početkom decembra.

Vatikan je do sada službeno objavio samo da se istražuje mogućnost putovanja u te dvije države koje su predstavnici Vatikana posjetili kako bi izvidili situaciju.

Žele živjeti svoju kulturu i vjeru

Međunarodna zajednica kritikuje Mijanmar zbog zločina počinjenih nad Rohinjama.

Papa je u februaru osudio te činove, naglasivši da su pripadnici te muslimanske grupe mučeni i ubijeni samo zato što žele živjeti svoju kulturu i vjeru.

U mijanmarskoj saveznoj državi Rakhine živi 1,1 milion Rohinja, no nemaju status državljana i zabranjeno im je putovati.

Mnogi budisti u Mijanmara smatraju ih ilegalnim imigrantima iz susjednog Bangladeša.

Od kako su prošle godine pobunjenici iz te zajednice ubili devet policajaca, gotovo njih 87.000 pobjeglo je u Bangladeš.

To je pokrenulo gušenje pobune, koje je obilježeno optužbama o silovanjima, ubistvima i paležu od snaga sigurnosti.

Vatikan i Mijanmar uspostavili su diplomatske odnose u maju, kada je de facto čelnica te države Aung San Suu Kyi posjetila Vatikan.

Izvor: Agencije

Tagovi
Topic
Objavljeno: Čet, 24/08/2017 - 07:27

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top