Papa Franjo na Kipru: Otvorite oči pred ropstvom i mučenjem

papa Franjo
Ali ono što se dogodilo u prošlosti danas se događa u susjedstvu, postoje mjesta mučenja, ljude prodaju kao roblje, kazao je Papa Franjom

Kipar je objavio da će 50 migranata biti preseljeno s tog otoka na inicijativu pape Franje koji je rokom posjete toj zemlji pozvao vlasti da otvore oči i vide "ropstvo" i "mučenje" kojima su podvrgnuti u logorima i pritom povukao usporedbu s Drugim svjetskim ratom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova reklo je da se među 50 osoba nalaze dvije koje su se proteklih pet mjeseci našle zaglavljene na ničijoj zemlji koja dijeli dvije strane podijeljenog otoka, prenosi agencija Reuters.

Simbolični čin

- Ovaj simbolični čin je priznanje tegoba s kojima se susreće Kipar, od pojačanog priljeva migracije putem "zelene linije" - reklo je ministarstvo u saopćenju, odnoseći se na crtu dijeljenja između dvije strane.

- To je ta proporcionalna, sadržajna solidarnost koju smo očekivali od svojih evropskih partnera - rečeno je.

Papa Franjo je predvodio u petak ekumensku molitvu s migrantima u crkvi u Nikoziji i osudio "predrasude" prema migrantima nakon velike mise slavljene na stadionu i kiparskoj prijestolnici pred hiljadama ljudi.

- To nas podsjeća na historiju prošlost stoljeća, na naciste, na Staljina i pitamo se kako se to moglo desiti. Ali ono što se dogodilo u prošlosti danas se događa u susjedstvu, postoje mjesta mučenja, ljude prodaju kao roblje. To govorim jer sam dužan otvoriti oči- rekao je papa Franjo na ekumenskoj molitvi održanoj s migrantima u glavnom gradu Kipra, prenosi agencija France presse.

Navika je teška bolest

Rekao je da su navikli na to, ali da je navika teška bolest.

- Ne liječi se antibioticima - rekao je Papa i ponovno osudio "kulturu ravnodušnosti"

Pred patnjama "tolikih ljudi" od kojih se profitiralo podignut je "zid mržnje". 

- Oni bježe od mrženje i nailaze na zid mržnje - rekao je Papa Franjo.