Papa Franjo prvi put nosio masku u javnosti

asd
Papa Franjo nosio je u utorak prvi put masku dok je s drugim vjerskim čelnicima služio misu za mir u svijetu.

Papa je nosio bijelu masku tijekom bogoslužja u rimskoj Bazilici sv. Marije od nebeskog oltara. Ranije je masku nosio samo u automobilu kojim je putovao na tjedne audijencije u Vatikanu.

Našao se na meti kritika, pogotovo na društvenim mrežama, jer ne nosi masku na svojim općim audijencijama i jer je povremeno dolazio u relativno bliski kontakt s posjetiteljima.

Papa Franjo (83) bio je na misi s drugim kršćanskim čelnicima u bazilici, uključujući patrijarha Bartolomeja, duhovnog vođu pravoslavnih kršćana.

Istovremeno su se Židovi molili u gradskoj sinagogi. Budistički, sikijski, hinduistički i muslimanski čelnici također su se molili za mir u svijetu.

Događaj je organiziran jer je proteklih tjedana naglo porastao broj zaraženih koronavirusom u Italiji.

Zaraza je potvrđena i četvorici članova vatikanske Švicarske garde, elitnog i živopisno odjevenog korpusa koji štiti Papu.

Godišnji događaj pokrenuo je pokojni papa Ivan Pavao II i rimska katolička zajednica Sant' Egidio 1986.

Papa Franjo je skinuo masku dok se obraćao, kao i drugi vjerski čelnici, ali ju je vratio čim je prestao govoriti.

Papi je odstranjeno jedno plućno krilo još dok je bio mladić i živio u rodnoj Argentini. Ponekad otežano diše nakon uspinjanja uz stepenice.

Justin Welby, nadbiskup Canterburyja i duhovni vođa anglikanske zajednice u svijetu, trebao je prisustvovati događaju, ali nije mogao zbog ograničenja u pandemiji koronavirusa.