Papa Franjo zabrinut sklapanjima "opasnih saveza" na samitu G20

Home

Papa Franjo zabrinut sklapanjima "opasnih saveza" na samitu G20

Papa Franjo izjavio je u subotu da ga samit 20 u Njemačkoj "brine" zbog mogućnosti sklapanja "veoma opasnih savezništava" među svjetskim čelnicima, s posebno teškim posljedicama po migrante.

- Zabrinut sam veoma opasnim savezima između sila koje su iskrivile viziju svijeta: Amerike i Rusije, Kine i Sjeverne Koreje, Putina i Assada - izjavio je on u intervjuu za italijanske novine La Repubblica.
 
- Briga se tiče imigracije. Naš glavni i rastući problem u današnjem svijetu je taj da siromašni, slabi i izolovani od društva uključuju migrante - kazao je Papa.
 
- To je razlog zašto me G20 brine: to uglavnom pogađa migrante - dodao je.
 
Govoreći o Evropi, "najbogatijem kontinentu u cijelom svijetu", koji se suočava s prilivom stotina hiljada migranata i izbjeglica od 2015., Papa je upozorio njene čelnike da ne podlegnu iluziji kako je moguće zatvarati granice.
 
U petak je Franjo zatražio od čelnika G20 da rade ka "inkluzivnijem i održivijem globalnom ekonomskom rastu", istovremeno naglašavajući muke u kojima se nalazi tridesetak miliona ljudi zahvaćenih ratovima i glađu, posebno u  Africi i u Jemenu, prenosi AFP.

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Topic
Objavito: Sat, 07/08/2017 - 16:11

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top