Papa: Hitler nam je pokazao gdje vodi populizam

Papa Franjo je istakao potrebu da mladi budu upoznati s ratovima 20. vijeka, kako ne bi ponovili greške te kako bi znali kako se populizam širi.

"Sjetimo se Hitlerove 1932 i 1933. godine, čovjeka koji je obećavao razvoj Njemačke ... oni moraju znati kako problemi počinju", upozorio je papa.

Poglavar Rimokatoličke crkve je govorio na promociji knjige o mudrostima starijih ljudi, tokom koje su mu prisutni postavljali pitanja.

Papa je izložio analizu populizma i naslijeđa svjetskih ratova, nakon što mu je jedna starija žena, koja migrante uči italijanski jezik, rekla da je zgrožena stavovima prema izbjeglicama.

Vlade mogu ograničiti migraciju

Papa je kazao da Biblija upućuje na srdačno dočekivanje migranata, ali je također rekao da vlade imaju pravo ograničiti imigraciju.

"Vlada mora biti otvorena prema primanju i integraciji, ali ima pravo biti oprezna i reći koji broj migranata može primiti", objasnio je.

"Zato je važno za cijelu Evropu da odredi uvjete za rješenje tog problema, tako da zemlje koje su na prvoj liniji, poput Italije, Španije i Grčke, ne budu prepuštene neproporcionalnoj raspodjeli izbjeglica", zaključio je papa Franjo.