Papa: Kršćanski i islamski svijet mogu se poštovati i cijeniti

Papa Franjo izrazio je nadu da je njegova historijska posjeta Arapskom poluotoku doprinos međuvjerskom dijalogu, uvjerenju da dvije religije poštuju zajedničke vrijednosti.

Papa se u utorak vratio u Rim iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje je u Abu Dabiju predvodio dosad najveću misu u javnosti na Arapskom poluotoku otkako postoji islam.

- U doba kakvo je naše, u kojem mnogi govore o sukobu kršćanske i islamske civilizacije, pa čak i da je vjera izvor sukoba, željeli smo poslati još jedan jasan i snažan znak da je susret moguć - rekao je Papa na redovnoj općoj audijenciji u srijedu.

Govorio je o dokumentu što ga je potpisao zajedno sa šeikom Ahmedom el-Tajibom, velikim imamom egipatske džamije i Univerziteta El-Azhar, jednim od najvećih autoriteta u teologiji islama.

- Dokument o ljudskom bratstvu dokaz je da možemo poštovati jedan drugoga i održavati dijalog unatoč razlikama u kulturi i tradicijama, da kršćanski i islamski svijet cijene i poštuju zajedničke vrijednosti - rekao je Papa.

Dokument, što su ga papa Franjo i imam El-Tajib potpisali u ponedjeljak poziva sve da se prestanu koristiti vjerom za raspirivanje mržnje, nasilja ekstremizma i slijepog fanatizma i da se ne koriste Božijim imenom da bi opravdali ubistva, progone, terorizam i ugnjetavanje.

Papa je pozvao sve da pročitaju taj dokument koji će ponuditi nove ideje o tome kako pojedinac može raditi na promoviranju snošljivosti i suživota.

Ultrakonzervativni katolici protive se dijalogu s islamom kojem je, smatraju neki od njih, konačni cilj uništiti Zapad, pišu agencije ne imenujući ih.

Na povratku u Rim Papa je, prema ustaljenom običaju, u avionu razgovarao s novinarima pa je odgovorio i na pitanje o mogućim negativnim reakcijama na dokument onih katolika koji ga optužuju da je dopustio muslimanima da ga iskorištavaju.

- Ne samo muslimani. Optužuju me i da sam dopustio da me iskorištavaju svi, čak i novinari. No, to je dio moga posla - odgovorio je u šali Papa.

Dodao je da razumije ako se neko zbog toga osjeća povrijeđen.

- To se svakog dana događa. Ali to je korak naprijed - rekao je.