Papa poziva na humanitarnu pomoć Gazi: “Molim vas da prestanete, u ime Boga, prekinite vatru”

.
Papa Franjo je u nedjelju uputio hitnu molbu za zaustavljanje sukoba u Gazi, pozivajući na humanitarnu pomoć i pomoć za povrijeđene kako bi se olakšala "veoma teška" situacija, javlja Reuters.

Stalno razmišljam o teškoj situaciji u Palestini i Izraelu gdje je mnogo ljudi izgubilo život. Molim vas da prestanete, u ime Boga, prekinite vatru“, rekao je on, obraćajući se okupljenima na Trgu Svetog Petra nakon svoje sedmične molitve.

Nadam se da će biti učinjeno sve da se sukob ne proširi, da će povrijeđeni biti spašeni i da će stići pomoć stanovništvu Gaze, gdje je humanitarna situacija veoma teška“, rekao je on.

Papa je obnovio svoje pozive na prekid vatre i oslobađanje talaca koje je Hamas uzeo tokom napada 7. oktobra, fokusirajući se na djecu, za koja je rekao da se “moraju vratiti svojim porodicama”.

Hajde da razmislimo o djeci, o svoj djeci koja su uključena u ovaj rat, kao u Ukrajini i u drugim sukobima, njihova budućnost se ubija“, dodao je.

Papa Franjo, 86, već je pozvao na stvaranje humanitarnih koridora i rekao da je potrebno rješenje dvije države kako bi se okončao rat Izrael-Hamas.