Par u Indiji kamenovala obitelj od žene, protivili su se njihovom braku

Mladi par kamenovala je u srijedu na jugu Indije obitelj žene koja se protivi njezinu braku s muškarcem iz "niže" kaste, objavila je u četvrtak lokalna policija.

Riječ je o posljednjem slučaju zločina iz časti, a koje obično počine rođaci u ime zaštite tradicije i obiteljske časti, najčešće u konzervativnim ruralnim područjima.

Mladi par vjenčao se prije tri godine te su pobjegli sa sela u grad

Mladi muškarac i žena, oboje 29-godišnjaci iz države Karnataka na jugu Indije, vjenčali su se prije tri godine protiv želje obiju obitelji. Mlada je iz kaste koja se u Indiji smatra "visokom", a mladoženja iz zajednice dalit, najniže na društvenoj ljestvici u rigidnom sustavu indijskih kasti.

Par je pobjegao iz svog sela i nastanio se u gradu gdje im se rodilo dvoje djece, no prošlog mjeseca vratili su se u svoje mjesto, objavila je policija. 

Obitelj žene kamenovala par jer su se protivili braku

U srijedu su ih primijetili mještani i obavijestili ženina brata koji je okupio ljude i oni su par kamenovali do smrti, rekao je jedan član lokalne policije.

Identificirana su trojica glavnih optuženih, među kojima su ženini brat i ujak, dodala je policija.

U svijetu se godišnje počini 5000 zločina iz časti

Prema statistikama Ujedinjenih naroda, od 5000 zločina iz časti počinjenih svake godine u svijetu, njih oko 1000 počini se u Indiji.

Indijski vrhovni sud je 2011. godine odredio smrtne kazne za počinitelje "zločina iz časti".