Pare potrošene, a hirurgija prazna

asd
Adaptacija zgrade stare hirurgije u Banjoj Luci najavljena je u aprilu i tada je rečeno da je za pacijente oboljele od koronavirusa spremno 400 kreveta

Vlada Republike Srpske izdvojila je 1,35 miliona maraka za sanaciju i adaptaciju prostora stare hirurgije u Banjoj Luci. U ovom objektu trebali su da budu smješteni pacijenti koji su oboljeli od koronavirusa, ali je uprava Univerzitetskog kliničkog centra RS-a odlučila drugačije.

- U ovu zgradu zbog komplikacija neće biti smještani pacijenti oboljeli od koronavirusa, nego onkološki pacijenti i dijabetičari. Kompletan objekat biće useljen za 15 dana. Haos nam je na UKC-u RS-a. Svaki dan imamo 160 novih pacijenata. Ljudi su premoreni. Pregradili smo Sjeverno krilo od Centralnog bloka UKC-a, kaže direktor najveće zdravstvene ustanove u ovom entitetu i poslanik SNSD-a u NSRS-u Vlado Đajić.

On dodaje da su se prilikom adaptacije i rekonstrukcije pojavili veliki i neočekivani problemi. Prilikom mijenjanja stolarije otpao je dio zidova zbog starosti objekta. Kompletna stolarija je, dodao je on, promijenjena, a zamijenjeni su i podovi. Do sada su na svakoj etaži postojala četiri toaleta i dva tuša, a nakon obnove na svakoj etaži biće 12 toaleta i deset tuševa.
Adaptacija zgrade stare hirurgije najavljena je u aprilu ove godine. Tada je rečeno da je za pacijente oboljele od koronavirusa spremno 400 kreveta, da su spremne operacione sale i da su razvedene instalacije za respiratore.

Kapaciteti Covid bolnice UKC-a u Tuzli su sve popunjeniji, a još 50 kreveta je osigurano na Klinici za plućne bolesti i u krugu centra

Problemi u zdravstvenom sektoru u Tuzlanskom kantonu iz dana u dan su sve izraženiji i ozbiljniji. Kapaciteti Covid bolnice na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli su sve popunjeniji, a sa jučerašnjim danom broj hospitaliziranih pacijenata je iznosio 86. Pored ovoga, i PCR testova je sve manje i ima ih dovoljno za još mjesec intenzivnog testiranja.
- Imamo 86 hospitaliziranih pacijenata u Covid bolnici, a imamo ukupno 110 mjesta. Uz to, spremni su novi kapaciteti na Klinici za plućne bolesti od 50 kreveta, te dodatni kapaciteti na klinikama u krugu UKC-a, kazala nam je kantonalna ministrica zdravstva Dajana Čolić.
Iz UKC-a poručuju kako je stanje još stabilno, te da se svakodnevno radi na poboljšanju kvaliteta smještaja u Covid bolnici. Uspješno je okončan i projekat instalacije vodova za medicinske plinove u Covid bolnicu, čime je olakšan svakodnevni rad sa pacijentima.