Parlament BiH sprema Rezoluciju: Bošnjake i Srbe proglasiti konstitutivnim u Hrvatskoj

SARAJEVO; (Patria) - U Parlamentu BiH sprema se Rezoluciju Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH o sudi uplitanja Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH.

Ova Rezolucija koju će u proceduru pustiti SDP-ov zastupnik Saša Magazinović bit će dostavljena na uvid i očitovanje Saboru Republike Hrvatske, predsjednici Hrvatske, Evropskom parlamentu, Vijeću Evrope, Visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Vijeću za implementaciju mira, šefu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnom predstavniku Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

U sveobuhvatnoj Rezoluciji navodi se između ostalog da „ukoliko Hrvatska insistira na implementaciji modela konstitutivnosti kao navodno jedinog modela osiguranja prava kolektiviteta i izbora legitimnih predstavnika, Predstavnički dom poziva Republiku Hrvatsku da razmotri uvođenje koncepta konstitutivnosti Srba i Bošnjaka kroz Ustav Republike Hrvatske, s obzirom da pripadnici ova dva naroda broje preko 215.000 stanovnika Republike Hrvatske, te da popratno u Saboru Republike Hrvatske omogući zaštitu njihovih kolektivnih prava kroz institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa“.

- Ovu preporuku smatramo utemeljenom u smislu zaštite egzistencijalnih prava ove populacije, imajući u vidu njenu ugroženost koja se ogleda u činjenici da su Srbi i Bošnjaci 1991. godine činili preko 13% ukupnog stanovništva Republike Hrvatske, a danas je taj procenat sveden na tek nešto više od 5 % - navodi se između ostalog.

Predstavnički dom pozvat će odgovorne institucije, tijela, organe, političke subjekte i pojedince u Republici Hrvatskoj na obustavu i napuštanje svih oblika djelovanja koji predstavljaju uplitanje Republike Hrvatske u unutardržavna pitanja Bosne i Hercegovine, naročito pitanja njenog unutrašnjeg administrativno-teritorijalnog ustrojstva i izbornog zakonodavstva, čime Republika Hrvatska kontinuirano krši član 2. stav 1. Povelje Ujedinjenih nacija.