Parlament izglasao zabranu nošenja burke i distribucije Kur'ana

Home

Parlament izglasao zabranu nošenja burke i distribucije Kur'ana


U austrijskom parlamentu izglasan je zakon kojim se zabranjuje nošenje odjevnih predmeta u javnosti, kojima se potpuno prekriva lice, a prijestupnici će od oktobra ove godine moći biti novčano kažnjavani iznosom od 150 eura.

 

Kako su javili austrijski mediji, u istom zakonskom paketu na zasjedanju Parlamenta usvojene su i odredbe kojima se zabranjuje distribucija Kur'ana, a imigranti su obavezni godinu dana sudjelovati u integracijskom procesu tokom kojeg će učiti njemački jezik i etiku.

Treba napomenuti da su ove izglasane zakonske odredbe dio opsežnijeg integracijskog zakona, proisteklih iz austrijske vlade. Obrazloženo je da je ova mjera usmjerena prema izbjeglicama i tražiteljima azila, za koje postoji procjena kako imaju dobre izglede za ostanak u Austriji.

Od njih se također očekuje spremnost na volonterski rad za javno dobro, a oni koji to odbiju automatski će izgubiti stečene povlastice. Ovim bi se zakonskim prijedlogom migrante trebalo učiniti poželjnijim radnicima kod austrijskih poslodavaca.

 
 
(Izvor: RadioSarajevo.ba)
Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 17/05/2017 - 16:03

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top