Evropski parlament za pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Vanjskopolitički odbor je pozvao na otvaranje pristupnih pregovora, poručivši da su dvije zemlje obavile neophodne domaće zadatke.

Zastupnici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta - AFET pozvali su zemlje članice Europske unije da ove godini otvore pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"I Albanija i Sjeverna Makedonija obavile su svoje domaće zadatke neophodne za otpočinjanje pristupnih pregovora",poruka je delegacije Vanjskopolitičkog odbora EP-a, prenosi Tanjug.

U priopćenju EP-a navodi se da je 2019. godina ključna za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, zbog činjenice da će zemlje članice u lipnju odlučivati o spremnosti tih zemalja za otvaranje pristupnih pregovora.

'Priznati da je učinjen napredak'

"Albanija i Sjeverna Makedonija su učinile značajne reforme pod teškim okolnostima i sada je ključno da članice EU-a na temelju tih dostignuća priznaju da je napredak učinjen te odluče započeti pristupne pregovore ove godine", navodi se u priopćenju.

Izaslanstvo Vanjskopolitičkog odbora, koje je od 27. veljače do 1. ožujka boravio u Tirani i Skoplju, poziva obje zemlje da zadrže fokus na reformama u području pravosuđa, ekonomije, vladavine prava i javne administracije, prenosi Anadolija.

Poslanik Tune Kelem, koje je bio na čelu ovog izaslanstva, istovremeno upozorava da, i pored pokazane odlučnosti u provođenju reformi, postoje nedostatak nacionalnog jedinstva i unutarnja neslaganja koja mogu poremetiti proces EU integracija Albanije i Sjeverne Makedonije.

Rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Melescanu rekao je krajem siječnja kako je otvaranje pregovora Makedonije s EU-om prioritet tijekom rumunjskog predsjedanja Unijom te da EU treba dokazati svoju posvećenost Makedoniji i Albaniji djelima i započeti pregovore s objema zemljama.

Rumuniji u fokusu dvije zemlje

"Nalazimo se na prekretnici u procesu proširenja prema zapadnom Balkanu", istaknuo je rumunjski ministar, podsjećajući na prošlogodišnju strategiju Europske komisije za proširenje i Vijeća za opće poslove, koje je prošlog lipnja dalo uvjetne datume za pregovore s Makedonijom i Albanijom.

Prema diplomatskim izvorima u EU-u, Rumunjska ima namjeru uložiti napore kako bi uvjerila zemlje članice koje se najoštrije protive otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, poput Francuske i Nizozemske.

Melescanu je dodao da će tijekom rumunjskog predsjedanja nastaviti podržavati pregovaračke procese sa Srbijom i Crnom Gorom, a zahtijevao je i posebnu pozornost od EU-a za Bosnu i Hercegovinu.