Parlamentarci BiH odlučuju da li vozila političara imaju prvenstvo prolaza nad vozilima hitne pomoći

Home

Parlamentarci BiH odlučuju da li vozila političara imaju prvenstvo prolaza nad vozilima hitne pomoći


Naime, članom 125. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini propisano je da vozila pod pratnjom (prema definiciji iz Zakona to su motorna vozila opremljena uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova, a u praksi vozila koja prevoze funkcionere različitih nivoa vlasti u BiH) imaju pravo prvenstva prolaza nad svim drugim vozilima, uključujući i vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila.

Zakonom je eksplicitno propisano da vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila, kada posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove, imaju pravo
prvenstva u odnosu na sva druga vozila osim u odnosu na vozila pod pratnjom.

"S obzirom na to da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila, kada daju svjetlosne i zvučne znakove, djeluju s ciljem spašavanja života, vozila pod pratnjom, koja djeluju s ciljem prijevoza funkcionera s različitih nivoa vlasti u BiH, ne bi trebala imati pravo prvenstva prolaza nad takvim vozilima. Predloženim izmjenama i dopunama ovog zakona ispravlja se ovo nelogično i po živote i zdravlje građana BiH opasno rješenje", naveo je Arnaut u obrazloženju.

On navodi da je primarna svrha člana 125. zakona da doprinese sigurnosti osoba koje se posebno štite, a ne da im omogući prvenstvo prolaza i izuzetak od drugih odredbi zakona u svim situacijama.

"Stoga, neselektivno korištenje tih privilegija izaziva opravdan revolt među građanima, kao i konsterniranost diplomatskih predstavnika uređenih zemalja (bivši ambasador Japana). Kada se tome doda nadasve nelogična i po živote i zdravlje opasna odredba da te privilegirane osobe imaju i pravo prvenstva prolaza nad vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima kada ova djeluju s ciljem
spašavanja života, takve reakcije su posebno opravdane. BiH stoga treba pravilno postaviti prioritete na ovom polju te pravo prvenstva prolaza dati vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima u odnosu na vozila pod pratnjom", ističe Arnaut.

Podsjećamo, u julu 2014. godine bivši japanski ambasador u BiH Hideo Yamazaki očitao je lekciju bh. političarima poručivši im da su korumpirana i bezobzirna kasta koja vodi računa samo o vlastitim interesima. Yamazaki se tada pitao ko su ti dužnosnici BiH kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novčanih sredstava izdvaja iz budžeta za te namjene.

“Da li i danas, gotovo 20 godina nakon završetka sukoba u Bosni i Hercegovini, doista postoje objektivni razlozi za provedbu ovakvih sigurnosnih mjera? Postoje li bolji načini trošenja novca poreskih obveznika u Bosni i Hercegovini?", pitao je japanski ambasador bh. političare i građane.

 
Pravo na zaštitu policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH imaju članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i devet ministara, trojica članova kolegija, odnosno predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH, predsjednik Suda BiH, VIP ličnosti koje se neposredno štite po odluci Vijeća ministara BiH i VIP ličnosti koje se neposredno štite po odluci direktora Direkcije. Također, Direkcija za koordinaciju pruža fizičku i tehničku zaštitu stranim zvaničnicima za vrijeme posjete BiH.

Tako policijsku pratnju i pravo na korištenje vozila pod pratnjom ima ukupno 31 zvaničnik na državnom i entitetskom nivou. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH osigurava fizičku pratnju za svakog od tri člana Predsjedništva BiH koji najčešće imaju po šest zaštitara u svojoj pratnji. Inače, minimalan broj policijskih službenika koji moraju biti uz članove Predsjedništva BiH je tri, ali se najčešće u skladu s procjenom sigurnosti trojici šefova države delegira veći broj policijskih službenika.

Deset policijskih službenika čuva predsjedavajućeg i devet članova Vijeća ministara BiH koji imaju jednu osobu delegiranu da se brine o njihovoj sigurnosti.

Također, članovi Predsjedništva BiH kojima je istekao mandat, u skladu sa važećim propisima, na zahtjev Predsjedništva BiH imaju pravo na zaštitu i poslije isteka mandata u trajanju od najduže godinu dana od dana prestanka mandata.

Na entitetskom nivou, Federalna uprava policije štiti devet osoba i to predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, premijera i zamjenike premijera Vlade Federacije BiH, predsjedavajućeg Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te federalnog ministra unutrašnjih poslova. U poređenju s Federacijom BiH, entitet Republika Srpska mnogo je racionalniji u potrošnji tako da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a štiti samo tri osobe: predsjednika, premijera i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.
 
 
(Izvor: Klix.ba)
Objavio: Pon, 17/04/2017 - 07:50

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top