“Pečat slobodi”: Jučer obilježena 28. godišnjica deblokade ‘Bihaćkog okruga’

ruznic
Manifestacija “Pečat slobodi” obilježava godišnjicu deblokade Bihaćkog ratnog okruga i početak obilježavanja Dana deblokade Unsko-sanskog kantona, kao i Dana Grada Cazina. Ova manifestacija se tradicionalno održava na mostu preko rijeke Korane u naselju Tržačka Raštela.

 

U okviru obilježavanja, prisutni se prisjećaju značaja deblokade “Bihaćkog okruga” te se odaje počast 2650 poginulih boraca 5. Korpusa Armije RBiH, kao i 4700 teže i oko 10.000 lakše ranjenih boraca. Njihova hrabrost i žrtve ključno su doprinijeli slobodi koju danas uživamo. Dan slobode, koji se desio 6. avgusta 1995. godine, označava simbolično spajanje Armije BiH i Vojske Republike Hrvatske, što se prvo dogodilo u Rakovici i Grabovcu, a potom simbolično i na državnoj granici u naselju Tržačka Raštela.

Na manifestaciji su govorili različiti zvaničnici i veterani, uključujući Smaila Toromanovića, veterana 5. korpusa ARBiH, Esada Bašagića, ministra za pitanja boraca i RVI u Vladi Unsko-sanskog kantona, Mustafu Ružnića, premijera Unsko-sanskog kantona, Nermina Ogreševića, gradonačelnika Cazina, te Sandija Skalića, predsjednika Mjesne zajednice Tržačka Raštela. Tokom ovih obraćanja, izraženo je neslaganje sa izjavama predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, koji je svojim izjavama uvrijedio osjećaje Krajišnika koji su vijekovima borili za svoju slobodu i domovinu.

Manifestacija “Pečat Slobodi” započela je simboličnim polaganjem cvijeća na mostu preko rijeke Korane, gdje su odana počast svim poginulim borcima. Nastavila se raznim aktivnostima u Cazinu, koji također slavi ovaj datum kao Dan grada.