Pedagogica Jupić: Nije samo nemirno dijete problematično dijete

dijete
Diplomirani psiholog i pedagog Fatima Jupić u razgovoru je, nakon stravičnog događaja u osnovnoj školi u Lukavcu, naglasila da uvijek treba imati na umu da nije samo nemirno dijete problematično dijete, da i ono dijete koje je izuzetno mirno i u njemu nešto postoji zbog čega je on toliko miran.

 

Napominje da je jako bitna i saradnja između porodica i škole.

“Ako je saradnja između roditelja, razrednika i direktora škola dobra, svaki problem je rješiv”, ističe pedagogica Jupić.

Pedagog i direktor škole, kaže Jupić, obišli su sve odjeljenske zajednice danas. Razgovarali sa djecom o procesu nasilju, o određenim aspektima kako to razumjeti, prihvatit na najbolji način, ne stvarati unutrašnju ili ličnu paniku kod djeteta i odgovarali su na razna učenička pitanja.

“Bilo je pitanja djece koja ne bismo u običnom životu i ni pretpostavili da će nas pitati”, kaže Jupić.

Odgođena eksterna matura

A učenike je zanimalo, ističe ona, i postavljali su pitanja – šta se dešava sa takvom osobom koja to uradi, da li je ovaj problem od ranije ili je on nastao u toku današnjeg dana, da li je to afektivno stanje u kojem se dječak našao…

“Jako je važno da prizemnimo tu situaciju, da se to može svakome i svugdje desiti, da puno moramo da radimo sa svojom djecom i kao roditelji i kao prosvjetni radnici”, rekla je Jupić.

Danas se trebala održati i eksterna matura, ali ona je odgođena do daljnjeg. To je izazvalo blagi šok kod učenika, dodaje Jupić, te je bilo pitanja da li će nastaviti eksternu maturu i hoće li se moći upisati na fakultet itd.

Jupić dodaje da su sve vrijeme u kontaktu sa učenicima, a da se u nekim učionicama se odvija nastava.

Podsjetimo, danas je u osnovnoj školu u Lukavcu 13-godišnjak učenik ranio profesora engleskog jezika. Maloljetni napadač upućen je na Kliniku za psihijatriju. Ranjeni nastavnik još je životno ugrožen ali mu je stanje stabilnije saopšteno je ranije iz UKC Tuzla.